Blog

Změna termínovky? Osud petice máte ve svých rukou

Za deset dnů podepsalo petici za změnu termínové listiny Final8 Česko-slovenského poháru 303 z vás. Není to špatné číslo, ale pojďme jej, prosím, ještě zvednout. V příštím týdnu chystám otevřený dopis České basketbalové federaci.

Před deseti dny jsem obdržel informaci o termínech Final8 Česko-slovenského poháru, který bude v únoru hostit pražská hala Královka. Ke svému překvapení jsem zjistil, že se ČBF rozhodla rozehrát boje o pohár už ve středu 14.2. od 11:00 a vítěz bude znám v pátek 16.2. okolo deváté hodiny večer.

Termíny v 11:00, 14:00, 17:00 a 20:00 (ve středu a ve čtvrtek), jakož i 10:00, 13:00, 16:00 a 19:00 v pátek, jsou pro běžného fanouška slušně řečeno absolutně nevyhovující. Pro mimopražské (středočeské) fandy znamenají v drtivé většině tři dny dovolené navíc. ČBF nastavením termínu na 14.-16.2. (oproti původně plánovanému 16.-18.2.) argumentovala marketingovými důvody – přenosy na ČT Sport (podle mých informací má televize přenášet maximálně finále). Druhým argumentem byl delší čas na odpočinek pro reprezentanty obou zemí: Už 22.2., resp. 23.2. se rozhoří boje v Kvalifikaci o Eurobasket 2025.

Hala Královka má bez výsuvných tribun kapacitu okolo 1350 sedících míst. Loni při Final4 Českého poháru byly tribuny velmi slušně zaplněny, za což Federace získala můj respekt. Po diváckém fiasku v Lounech 2022 (kde jsem byl přítomen), jsem dějiště Královku před samotným turnajem kritizoval. Ukázalo se, že ČBF dokáže uspořádat velmi slušný “event” a fanoušky do hlediště dostat. Velkou zásluhu na výborné atmosféře a plných tribunách měli samozřejmě příznivci Děčína.

Slabá informovanost

Problémem mé petice je v těchto dnech fakt, že české kluby se kvalifikují pohárovým způsobem. Osmifinále je například v plánu okolo 10. ledna, čtvrtfinále dokonce až o 14 dní později. Čeští fanoušci tak zatím příliš nejeví zájem o podpis, neboť neví, zda jejich klub na Královce bude startovat. Respekt a dík patří všem, kteří svůj podpis pod petici připojili. Prozatímnímu nepodepsání nehrává i fakt, že ČBF zatím oficiální termínovku na web a sociální sítě nepublikovala.

Oficiálně ji obdržely pouze slovenské kluby, jež mají účast už dva týdny jistou. Kvalifikace slovenských zástupců se vykrystalizovala po polovině základní části Niké SBL, tj. nejpozději před dvěma týdny. O pohár budou v Praze bojovat Patrioti Levice, Baník Handlová, Komárno a Iskra Svit. A právě například Levice, ale třeba i Handlová či Komárno očekávaly podporu většího množství svých příznivců.

Kontaktoval jsem některé české fanouškovské ekipy (a stránky na soc. sítích), ovšem kromě Děčína bez odezvy. To shledávám smutným. Naopak mě potěšilo, že komentátor RTVS Šport včera při utkání Handlová – Svit (94-98pp) petici ve vysílání zmínil.

Abych svůj pohled vysvětlil: Otevřený dopis ČBF samozřejmě zašlu, ať už bude za týden na petici podepsáno 400, nebo 1000 lidí. Problémem je, jakou bude mít petice u ČBF váhu. Otálet navíc déle, než do konce příštího pracovního týdne nejde, hala Královka má samozřejmě svůj jízdní řád a chápu, že nelze měnit termínovku například tři týdny před akcí.

Prosba

Vážení čtenáři a fanoušci basketbalu, pokud vám termínovka Final8 není lhostejná, připojte, prosím, svůj podpis ZDE.

A pokud vás mohu poprosit o pět minut vašeho času, rozešlete petici alespoň deseti svým basketbalovým kamarádům. Nestačí ji sdílet na svém profilu. Z vlastní zkušenosti vím, že ta konverze prokliku a podpisu při komunikaci ve zprávě se pohybuje lehce přes 50%. U prokliku a podpis ze zdi na sociální síti tak maximálně 10%. Ztratit nic nemůžete, můžete pomoci pouze dobré věci – přesunutí konání Final8 například na termín čtvrtek – sobota. Šance, že u ČBF petice uspěje sice není příliš vysoká, ale naděje umírá poslední.

S přáním všeho dobrého v roce 2024 vás zdraví

Martin Černý, šéfredaktor portálu Svět basketu