HOTKomentářeNovinky

1. liga hlásí návrat: Bude na západě černým koněm Radotín?

Po včerejším prvoligovém preview skupiny východ, představíme v tomto článku týmy skupiny západ. Ta má po dlouhých letech jen devět družstev, neboť Jindřichův Hradec namísto Kolína pronikl do NBL. Západní skupina by měla být velice vyrovnaná, tentokrát bez výrazného favorita.

Papírově nejsilnější mohou na první dobrou vypadat Litoměřice. Slavoj je úřadujícím obhájcem stříbra, avšak právě zde přehnaný optimismus končí. Trenér Tomáš Eisner totiž nebude moci využívat služeb hned tří pomocníků z Kooperativa NBL: Jana Karlovského, Johana Haiblíka a Tadeáše Slowiaka. První dva jmenovaní už nemohou pendlovat pro svůj věk, Tadeáš Slowiak dal v této sezoně v 1. lize přednost Radotínu. Slavoji tak odešlo na 50 bodů, 20 doskoků a i 10 asistencí. Vcelku adekvátní rozehrávačskou náhradou za Slowiaka je Radovan Mrázek ze Slavie, ovšem zacelit díry po Karlovském a Haiblíkovi jen tak lehce nepůjde.

I tak mají ale vždy precizně bránící Litoměřice poměrně zajímavé mužstvo. Osa Mrázek (Šotnar) – Rozsypal – Maděra – Grunt je solidní. Zodpovědnost ale na sebe musí vzít mladší hráči (Dvořák, Žalud, Krupka aj.).

Tip na umístění po základní části: 4. místo

Sokol Pražský

Loňský nováček ze Sokola Pražského v minulé sezoně pořádně provětral západní skupinu a po základní části bral třetí místo. V play off Pražané nestačili na pozdější vítěze ze Svitav. Minulý ročník ale pro Sokol nepřinesl jen dobré zprávy. Tou nejhorší bylo náhlé úmrtí mladého trenéra Jakuba Kološe. Mužstvo převzal Martin Jindra, který má letos k dispozici kromě Petra Šťovíčka prakticky celý loňský kádr. A jako bonus i nejlepší hráče z bratrského SP Basketu, který prodal letošní prvoligovou licenci. Uvidíme, kdo z tohoto velkého množství hráčů nakonec dostane trenérovu důvěru. Týmu navíc bude občas pomáhat z Písku pendlující rozehrávač Matěj Burda. Poslední posilou je Tobiáš Mikula z Polabí.

Druhá sezona nemusí být pro bývalého nováčka nutně náročnější, ten kádr má Sokol opravdu široký. Figuruje v něm i nadále bývalá hvězda Prostějova a Pardubic – Ondřej Kohout. A právě třiatřicetiletý hráč (spolu s Danielem Zachem) měl loni významný podíl na senzačním tažení. Díky letošní očekávané vyrovnanosti skupiny západ může Sokol zopakovat svou účast v nadstavbě C. Adeptů na postup do ní je určitě pět.

Tip na umístění po základní části: 1. místo

Lokomotiva Plzeň

Plzeň loni skončila těsně za branami play off, což ambiciózní klub ze západu Čech nechce opakovat. Proto tým trenéra Lejska udržel takřka celou základní osu a přivedl z Liberce pivota Ondřeje Výchu a z Polabí (BA Nymburk) Jakuba Ouředníka. Bolestivým je ale odchod klíčového pivota Karla Aušprunka, jenž se po dlouhém zranění ramene rozhodl ukončit své působení v “národce” a zahraje si pouze pro radost krajský přebor za Klatovy. V Plzni mají i tak velmi dobrou základní rotaci – rozehrávače Jiráka s Honomichlem, na křídlech (často bohužel zraněného) Martin David a dále ex-děčínského Martin Mach. Tým Lokomotivy je slušně poskládaný a pokud se mu budou vyhýbat zranění opor, lze si jej představit mezi třemi nejlepšími mužstvy základní části skupiny západ.

Tip na umístění po základní části: 2. místo

Plzeň na přípravném turnaji v Litoměřicích
Foto: BK Lokomotiva Plzeň
Plzeň na přípravném turnaji v Litoměřicích
Foto: BK Lokomotiva Plzeň

BK Wolves Radotín

Další loňský nováček – Wolves Radotín těžil v uplynulé sezoně rovněž nad plán a výsledkem byla nadstavba D. Z té se svěřenci kouče Jana Slowiaka jen těsně nedostali do play off. Velkým lídrem Wolves byl power forward Vilém Svoboda, po němž v létě sáhla Slavia. Svoboda je ale jediným výraznějším odchodem, dále navíc pokračuje hráčská spolupráce s Pískem. A fanoušci Radotína mohou mít co se týká posil mnoho důvodů k radosti. U kormidla pokračuje úspěšný tandem Slowiak – Vlasák. Z Děčína navíc bude vypomáhat trenérův syn Tadeáš Slowiak, spolu s Oliverem Žižkou. Velkou posilou bude na pozici čtyři další host – tentokrát ze Slavie mladík David Nejezchleb. Teprve osmnáctiletý borec se v přípravě pod koučem Růžičkou ukazoval ve velmi dobrém světle. Podobná očekávání možná naplní i další hráč ze Slavie – Jan Matušík.

A dvě ještě neoznámená nová jména na závěr: Klub dotahuje příchod mládežnického reprezentanta Davida Dostála, jenž naposledy hrával za CZ.ACADEMY ve 2. lize. A patrně tou vůbec nejzajímavější posilou bude bosenský pivot Ervin Gutič. 204 centimetrů vysoký hráč v posledních sezonách nakukoval do NCAA2 a zkušenosti nabyté v USA jistě přetaví i do výkonů v 1. lize ČR.

Radotín pro letošek rozhodně rozšířil opěrnou rotaci
Foto: BK Wolves Radotín
Radotín pro letošek rozhodně rozšířil opěrnou rotaci
Foto: BK Wolves Radotín

“Ambice pro letošní prvoligovou sezónu, i vzhledem k výraznému posílení, máme určitě vyšší, rádi bychom byli na top třech pozicích v rámci západní skupiny a tím i zajištění jisté pozice pro play off. Chceme pak našim fanouškům nabídnout co nejvíce zápasů v play off, uvidíme kam se podaří dojít. Jednoznačnou ambicí je i navýšení návštěvnosti na domácích utkáních, kde bychom se každý zápas rádi pohybovali kolem hranice 200 diváků,” sdělil našemu portálu generální manažer Wolves Adam Peřinka.

Tip na umístění po základní části: 3. místo

BA LYNX Liberecko

Rysi jsou dalším mužstvem, které loni předvádělo dobrý basketbal a díky důrazu na obranu z toho resultovala nadstavbová skupina D. Největší předsezónní změnou v Liberci je angažování trenéra Dušana Bohunického, strůjce loňského tažení Vividbooks Pardubice do play off. Současný trenér Richard Leško se tak posunuje na pozici Bohunického asistenta. Severočeši pro letošek ale přišli o pivoty Ondřeje Výchu a Vojtěcha Vejvara. Kouč Bohunický chce hrát s týmem podle vyjádření na předsezónní tiskové konferenci rychlejší basketbal. A při něm bude spoléhat zejména na Příhonského, Olejníka, Bíma, či Vladimíra Kořínka. Podle našeho názoru Rysi mírně oslabili, ukázat se v této sezoně tedy musí mladší naděje. My tipujeme Liberec na šesté místo na západě.

Tip na umístění po základní části: 6. místo

USK Praha B

U mladíků z USK každoročně záleží, jak bude trenér Jachan rotovat se sestavou. Pro mužstvo je prioritou extraliga U19 a až poté samozřejmě i 1. liga mužů. A rovněž bude zajímavé sledovat, jak často budou chodit pomáhat stálí členové A-týmu USK Dalibor Vlk a Ondřej Švec. Trenér Jachan bude nejvíce využívat Ježka, Šafaříka, Palase, Kopřivu, popřípadě Krauta. Na domácí palubovce na Folimance budou mladé Sovy prohrávat jen málo, uvidíme, kolik výher dokáží přivézt z venku. Trenér Jachan si zakládá na dobré obraně a tou si už i v uplynulé sezoně nejednou USK pomohl k triumfu. My tipujeme Sovy na střed tabulky skupiny západ.

Tip na umístění po základní části: 5. místo

Basketbal Polabí

Polabí pro své vlastní dobro snad zapomnělo na minulou sezonu, v níž prožilo bezvýherní podzim. Tým v play out zachraňovali František Rylich s Lubošem Kovářem. Je jisté, že druhý jmenovaný za něj už ani v případě nejvyšší krize nastupovat nebude, u Rylicha se pomoc omezí pouze na stupeň nejvyššího ohrožení. Vídat v polabském dresu nebudeme ani Ouředníka, Mikulu, Mertu a Dávida Nováka. Naopak velmi dobrou posilou je ex-ligový rozehrávač Děčína, Svitav, Levic a Nitry Eduard Kotásek, který je navíc od letoška asistentem trenéra Tabelliniho v nymburském áčku. Pod Kotáskovou taktovkou, ale i s Hustákem, Kolářem, Kováčikem či Pavlem Novákem může Polabí proniknout do nadstavby D. Zápasy s Libercem mohou být “prsa na prsa”.

Tip na umístění po základní části: 7. místo

Největší posilou Polabí je bývalý ligový rozehrávač Eduard Kotásek
Foto: BA Nymburk
Největší posilou Polabí je bývalý ligový rozehrávač Eduard Kotásek
Foto: BA Nymburk

BK Levharti Chomutov

Levharti loni odvrátili hrozbu vyřazení pouhá dvě kola před koncem play out a to hlavně díky pivotu Petru Macháčovi. Děčínský výborný obránce i doskakovač však kvůli věku už nemůže vypomáhat v nedalekém Chomutově. Levharty tak podle všeho budeme znovu vídat u dna tabulky. Z Vyšehradu se sice vrátil starý známý Norbert Martišek a smlouvy prodloužili mj. Nestor Boyko s Jiřím Hlavou, ale na vyhnutí se play out to s velkou pravděpodobností stačit nebude. V přípravě sice svěřenci kouče Huška vcelku vítězili, ale soupeři byli z nižších soutěží, takže tyto dílčí úspěchy nemají velkou vypovídající hodnotu…

Tip na umístění po základní části: 9. místo

CZ.ACADEMY

Nováček 1. ligy CZ.ACADEMY vede reprezentační trenér U20 Lukáš Pivoda a skrývá v sobě mládežnické reprezentanty U20 a zejména U18. Tým bude hodně běhat a některé soupeře bude přehrávat nasazením a běhavostí. Nezkušený tým bude hrát ve vlnách, takže se můžeme dočkat divokých průběhů. Družstvo opustil David Dostál do Radotína, naopak přišli Matyáš Kraut z USK, nebo Dan Holický z Hradce Králové. Uvidíme, kdo se vyjeví jako nová opora v 1. lize. Těmi loňskými ve 2. lize byli Viktor Ivánek (13.8 b/z), Matyáš Pomezný (9.2 b/z), Daniel Duhajský (11.4 b/z), Jakub Zvolánek (9.5 b/z), či Jakub Křišťan (9.6 b/z). Výkony i tvář tohoto týmu je vcelku obtížné predikovat, ale poslední místo po základní části na něj nejspíš nezbude.

Tip na umístění po základní části: 8. místo