Blog

Exkurz do NBA: Zvednou se Spurs?

Podíváme-li se v novodobé éře NBA na vítěze jednotlivých ročníků, jedno z mužstev v něm nalezneme hned pětkrát. San Antonio Spurs z Texasu vyhrálo Larry O’Brien Trophy pětkrát (1999, 2003, 2005, 2007 a 2014). Šest let od posledního triumfu se ovšem u „Ostruh“ mnohé změnilo. A to konkrétně v hráčské oblasti. Své kariéry postupně ukončili všichni členové Big Three a na hře a hlavně výsledcích je to znát.

Dlouholetý kouč Gregg Poppovich se již nemůže opírat o podkošové dovednosti Tima Duncana, legendy NBA a asi nejlepšího hráče na pozici 4 v dějinách basketbalu. Pětinásobný šampion NBA pověsil v roce 2016 boty na hřebík a v současnosti je asistentem trenéra (podobně jako například Becky Hammon). Nedlouho po Duncanovi dali palubovkám vale i Argentinec Manu Ginobili a Francouz Tony Parker. Bylo zřejmé,že takovou ztrátu bude Popovich a jeho tým chvíli vstřebávat. Přesto však zůstávají Spurs letos za očekáváním. 

Spurs vládli NBA

V letech 1999 a 2003 se hra Spurs opírala a duo tzv. „Dvou věží“ a sice Duncana a legendárního admirála Davida Robinsona. V roce 2005 při vítězství 4:3 nad obhájcem trofeje Detroitem Pistons (s Benem a Rasheedem Wallace, Ripem Hamiltonem, Chaunceym Billupsem) už tým vedl Duncan, jenž získal cenu MVP finále. Tou dobou už v týmu působil i Manu Ginobili. V roce 2007 Spurs rozbili 4:0 Cavaliers i s tehdy vycházející hvězdou LeBronem Jamesem a získali další titul. Poslední oslavy se datují do roku 2014, kdy v domácím prostředí v pátém zápase porazili obhájce Miami Heat 104:87 a celou sérii vyhráli 4:1 na zápasy.  

Finálová série 2014 Spurs – Heat

Odchody opor tým poznamenaly

Už byla řeč o tom, že jak Duncan, tak Ginobili s Parkerem už místo basketbalových tenisek nosí papuče. Celek z Texasu však prožil ještě jeden velký odchod: To když v roce 2018 opustil jeho řady očekávaný tahoun a nástupce legend Kawhi Leonard. Odchod MVP Finále 2014 více či méně vstřebávají u Spurs dodnes. Kromě toho opustil své místo v šatně také vynikající back-up pivot Aron Baynes a Spurs zůstali bez náhrady za hvězdného Aldridge. 

I přes zmíněné ztráty čítá pořád roster San Antonia velká jména. Hlavní oporou je vynikající pivotman LaMarcus Aldridge (v ročníku 2018/19 průměry 21.3 bodu a 9.2 doskoku na zápas). Zdatně mu sekunduje reprezentant USA a muž, který přišel jako náhrada za Leonarda DeMar DeRozan (v ročníku 2018/19 průměrně 21.2 bodu a 6.0 doskoku na zápas). Post rozehrávače si dělí mezi sebe ostrostřelec z Austrálie Patty Mills a účastník Světového poháru v Číně Derrick White. Svůj vysoký standard výkonnosti si drží také leteckými kousky proslavený křídelník Rudy Gay. Dravé mládí na soupisce pak představují Rakušan Jakob Pöltl nebo Chorvat Luka Šamarič. Důležitou trojku také stále umí trefit majítel prstenu šampiona z roku 2014, Ital Marco Belinelli. 

Trenér San Antonia Greg Popovich

Foto: espn.com
Trenér San Antonia Gregg Popovich

Poslední místo v divizi je za očekáváním

Přes to všechno Spurs před přerušením základní části NBA díky pandemii koronaviru okupovali pro ně nezvykle poslední, pátou příčku Jihozápadní divize. Konkrétně po 63 odehraných duelech s negativní bilancí 27-36, přičemž tíživá je hlavně bilance z palubovek soupeřů 11-22. Následkem těchto čísel byli až na dvanáctém místě v tabulce Západní konference se ztrátou pěti výher na osmý Memphis. Takovou pozici klub roky nepamatuje. Naděje na postup do play-off je čím dál menší. 

Nejlepší akce Spurs ze sezony 2018/19

Současné týdny, v nichž je NBA pozastavena z rozhodnutí jejího komisaře, mohou Spurs využít k vyladění formy zejména pro šňůry na hřištích soupeřů. V jejich kádru stále je velký potenciál, jenž se může naplno rozvinout. Pokud nepřijde těžké zranění někoho z klíčových mužů, mohou se Spurs v konci základní časti (nebo v sezoně nové – v případě, že by se tato nedohrála) dostat ze své krize a zaujmout místo mezi předními celky Západu, kde jsme je byli zvyklí vídávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *