Blog

Final4 2012: Obrat, jaký svět neviděl

Finále Euroligy 2012 okořenil nevídaný obrat Olympiakosu. Řekové doslova ukradli zlaté medaile z krků hráčům CSKA Moskva, kteří po zpackané sezoně 2010/11 toužili po trofeji ještě více než obvykle. Na konci třetí čtvrtiny finále vedli o 19 bodů, ale ani to nakonec v defenzivním finále nestačilo…

Sezona 2011/2012 v Eurolize mohla být i sezonou premiérové české účasti. Šampion z Nymburku byl jen malý krůček k postupu mezi elitu. Svěřenci Ronena Ginzburga v belgické kvalifikační skupině odklidili z cesty turecký Banvit a poté i Chimki Moskva. Ve finále však stál domácí protivník – Spirou Charleroi a to bylo už příliš velké sousto. Belgičané skvěle bránili a po výsledku 79-53 postoupili do hlavní fáze.

Do play off prolétly dva kluby s impozantní bilancí 15-1. A jak Barca (3-0 nad Kazaní), tak i CSKA si s překvapením sezony Bilbaem (3-1) poradily. Olympiakos dále oplatil v repríze čtvrtfinále z roku 2011 porážku Montepaschi (3-1) a nejvíce se na postup natrápil obhájce Panathinaikos. V souboji dvou finalistů z roku 2011 se zeleným proti Maccabi podařil obrat z 1-2 na 3-2, jejž v pátém čtvrtfinále režíroval 25-bodový Dimitris Diamantidis.

Koncovka pátého čtvrtfinále mezi Panathinaikosem a Maccabi (86-85)

Obrat jako víno

Otoček ve Final4 bylo více. Už v prvním semifinále utekl CSKA Moskva hrobníkovi z lopaty. Generál Jasikevičius poslal pěti body v řadě Panathinaikos do vedení 60-64 a obhájce byl dvě minuty před koncem na koni. Ruský tým však dokázal velkou sílu a předsezónní posila Miloš Teodosič rozhodl o postupu do finále (66-64).

Téměř identickým výsledkem (68-64) skončilo i semifinále č. 2, v němž nakonec dominoval Olympiakos nad Barcelonou. V katalánském dresu na všechno nestačil Juan Carlos Navarro (18b), zatímco Olympiakos vedl pozdější MVP Final4 Vassilis Spanoulis (21b+6a). V jednom z nejdefenzivnějších finálových turnajů brala bronz Barcelona po dalším těsném triumfu nad Panathinaikosem 74-69.

Istanbulské finále 2012 se zapsalo zlatým písmem do historie euroligových Final4. Přestože byl Olympiakos 12 minut před koncem dole o 19 bodů, podařilo se mu ztrátu smazat a v poslední minutě dokonat obrat. CSKA se začal bát o výsledek a od stavu 53-34 dokázala nastřílet pouhých osm bodů a z toho jen šest ze hry. V závěru navíc svěřenci trenéra Kazlauskase minuli čtyři z šesti trestných hodů a Papanikolau spolu s Printezisem řítili obrat. CSKA vyrobil i několik ztrát z kategorie minižáků a vrcholem zmaru byly minuté šestky veterána Šiškauskase za stavu 61-60. Olympiakos poté měl devět sekund na závěrečný útok, který po úniku po základní čáře proměnil neortodoxním způsobem dlouhán Printezis. Do konce zbývalo 0,7 vteřiny a na poslední zoufalý pokus Rusů už ani nedošlo. Konečné skóre 62-61, stejně jako šňůra Olympiakosu 28-8 hovoří za vše.

Legendární obrat Olympiakosu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *