Blog

Turecko: Kdo se prosadí v bitvě gigantů?

Turecko je zemí mnoha krásných míst a mnoha sportů. Vedle fotbalu se v této rozlehlé zemi těší velké popularitě také basketbal. Centrem těch nejlepších mužstev je stejně jako ve fotbale šestnáctimilionový Istanbul. Právě v něm mají svůj domov dva největší turečtí euroligoví giganti – Fenerbahce z asijské části a Anadolu Efes SK z té evropské. Pojďme se blíže podívat na oba dva týmy a jejich ambice.

Fenerbahce Basketbol jak zní oficiální název tohoto velkoklubu má ty nejvyšší ambice jak v domácí Basketbol Süper Ligi, tak na scéně evropské. Poslední prvenství v Eurolize se datuje tři roky zpět do roku 2017, kdy ve svém městě v Sinan Erden Domu ve finále přehráli řecký Olympiakos 80:64. Turecký tým tehdy táhl Srb Bogdan Bogdanovič, který už válí NBA za Sacramento. Sluší se říct, že v týmu šampionů byl tehdy i náš pivot Jan Veselý. Mužem, který jednoznačně stojí za úspěchy Fenerbahce, je nejúspěšnější kouč historie Euroligy, Srb Željko Obradovič. I letos si Fenerbahce udržuje pozici ve vrchních patrech ligy, pouze v Eurolize to nebylo to, na co byli Turci zvyklí. Osmou příčku a negativní bilanci 13-15 má za následek hlavně hrůzostrašný start sezony.

Nejsvětlejší momenty letošní sezony v podání Fenerbahce

Hvězdy NBA i MVP Euroligy

V týmu stále působí Čech Jan Veselý, jenž byl loni oceněn titulem MVP Euroligy. Letos se po zranění kolene dostával pomalu do formy a přispíval Fenerbahce v Eurolize 8,6 body a 4,2 doskoky na utkání.

Kromě něj můžeme mezi opory tohoto celku zařadit jistě také Itala Datomeho, Srba Kaliniče nebo kapitána Mahmutoglua. Post rozehrávače číslo 1 má na starosti skvělý Řek Kostas Sloukas. Managementu se rovněž vydařil předsezónní příchod Američana Derricka Williamse z mnichovského Bayernu. Bývalý hráč NBA a účastník Slam Dunk Contestu v Orlandu 2012 se zařadil mezi tahouny a to nejen díky svým leteckým kouskům. Jmenovat musíme rozhodně také reprezentanta Francie Joffreyho Lauvergnea, jenž před dvěma lety přišel do týmu ze San Antonio Spurs. Minulost ve stejném klubu má i hvězda evropských rozměrů, další Francouz Nando De Colo, jeden z lídrů galského kohouta na loňském bronzovém tažení v Číně. 

Když k tomu připdáme tradičně bouřlivou podporu v domácí Ülker Sports Areně, dojdeme k závěru, že Fenerbahce může pomýšlet na příčky nejvyšší v obou soutěžích i do budoucna. Kdo ví, jak by nakonec dopadla letošní sezóna nebýt pandemie koronaviru. 

Loga obou rivalů
Loga obou rivalů

Konec nadvlády Fenerbahce?

Turecko má nejvyšší soutěž velmi kvalitní a nabitou hvězdami. Fenerbahce, o němž už byla řeč, má doma několik rivalů. Tím největším z nich je druhý velkoklub z města mešit a tím je Anadolu Efes Istanbul S.K. – dříve známý jako Efes Pilsen. Efes, který sponzoruje největší turecký pivovar je nejúspěnějším klubem domácí historie. Se 14 ligovými tituly a 37 domácími trofejemi je na prvním místě historických tabulek v Turecku. Vítěznou trofej v domácí soutěži hráči Efesu zvedli nad hlavu naposledy loni. Na rozdíl od Fenerbahce však nikdy nezískali titul v Eurolize, jakkoli ambice na to rozhodně mají. Loni ve finále například těsně podlehli CSKA Moskva.

Nejlepší akce Efesu v letošní (zatím) nedohrané euroligové sezoně

Střídačce Efesu vládne domácí kouč, bývalý lodivod reprezentace Ergin Ataman. I on má podobně jako Obradovič v kádru několik es. Jednou z opor je rozhodně rodilý Američan Shane Larkin (dnes už občan Turecka), jenž obvykle nastupuje na pozici dvojky. Rozehrávku má většinou pod palcem další opora, reprezentant Srbska Vasilije Micič. Skvělým střelcem z perimetru i střední vzdálenosti je pak Chorvat Krunoslav Simon. V podkošovém prostoru se může trenér Ataman opřít o výkony arménského Američana Bryanta Dunstona, Němce Tibora Pleisse, nebo předsezonní posily Chrise Singletona. Z lavičky pak dokáže dobře zahrát (hlavně na obranné polovině) kapitán Dogus Balbay.

I Efes se může spolehnout na divokou kulisu svých domácích zápasů v hale Sinan Erden Dome. Letos měl Efes euroligovou sezonu skvěle rozehranou, neboť po 28 kolech vévodil pelotonu s bilancí 24-4.

Ukáže teprve čas, jak oba týmy dokáží udržet své hvězdy a tím pádem ambice přes období krize, kdy se žádná soutěž nehraje a kluby šetří. Jisté však je, že oba turecké velkokluby budou dále divákům rozdávat radost. Jejich souboje jsou pro mě vždy pikantní a vyhecované a to nejen díky turecké povaze a díky k tomu, že mám k této zemi osobní vztah.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *