HOTKomentářeNovinky

1. liga hlásí návrat: Vyšvihne se Zlín z podpalubí mezi lídry skupiny východ?

Už zítra začíná druhá nejvyšší soutěž mužů – 1. liga. V tomto článku se podíváme na zoubek týmům skupiny východ. Ta má ve svém osudí jednoho nováčka – BK Napos Vysoká nad Labem. Štikou východu ale bude nejspíš Zlín, který byl v letním období zdaleka nejaktivnější. Největšími favority na nejvyšší pozice však zůstávají Hradec Králové a Svitavy.

Obhájce titulu Tuři Svitavy udrželi základní osu týmu. I letos se po prvoligových palubovkách budou prohánět Roman Marko, Pavel Slezák, Martin Novák či Jan Hlobil. Kormidlo bude třímat i nadále Martin Šorf. Ze Svitav odešli pouze dva hráči – a to Alessandro Petrič (Hradec Králové) a Radek Jurka (Olomouc). Klubu na pomezí Čech a Moravy se naopak upsali Daniel Kölbl (z GBA Lions) a Jiří Svojanovský, jenž bude na Střelnici hostovat z Olomoucka. V této sezoně to vypadá to opět na vysokou minutáž kvarteta Marko, Slezák, Hlobil a Novák.

Vedle nich bude trenér Šorf spoléhat na Lukáše Jokla, Svojanovského a Kölbla s Kryštofem Baťou. Mladší hráči rotace zatím nemají potřebnou kvalitu na špičku 1. ligy. Ovšem pokud veteránům vydrží zdraví i síly, měli by bez potíží proniknout do nadstavby C. To znamená, že Svitavy uvidíme v základní části nejhůře do třetího místa. Ostatně příprava se Turům vcelku vyvedla (výhry nad vítězem druhé rakouské ligy Mistelbachem, či nad Vividbooks Pardubice, porážka o dvacet bodů s Olomouckem).

Tip na umístění po základní části: 2. místo

GAPA Hradec Králové

Královští sokoli získali nového generálního partnera – společnost GAPA – a vyhlásili novou éru hradeckého basketbalu. Nově tak budeme východočeský klub vídat pod názvem BK GAPA Hradec Králové. Východočeši měli loni po pádu do 1. ligy ambici okamžitého návratu do KNBL, ale jak víme, nevyšlo to. V semifinále play off Hradečtí nezvládli třetí utkání s Litoměřicemi a jejich sen skončil. A mrzet je to může dvojnásob, protože po neudělení licence pro Kooperativa NBL Kolínu, mohli návrat oslavit mimosportovní cestou. Přednost (díky lepší pozici po nadstavbě a díky odmítnutí Svitav a Litoměřic) dostal Jindřichův Hradec, jenž po licenci “skočil”.

V Hradci Králové v létě skončili Jiří Svojanovský, Marek Welsch a Jiří Jelínek. Činovníci nezaháleli a přivedli adekvátní náhrady. Z Kolína proti proudu Labe přijeli Lukáš Stegbauer s Tomášem Mertou. Ze Svitav pak rozehrávač Alessandro Petrič a posilou pod koš za Jelínka je pak z druholigové Tesly Pardubice 208 cenimetrů vysoký Martin Roub. Sedmadvacetiletý borec má zkušenosti z amerických univerzit a na 1.ligu bude jistě nadstandardním pivotem.

Od Martina Rouba si v Hradci hodně slibují
Foto: BK GAPA Hradec Králové
Od Martina Rouba si v Hradci hodně slibují
Foto: BK GAPA Hradec Králové

V přípravných utkáních Hradec Králové zdolal Liberec 88-62 a CZ.Academy 93-59 a naopak podlehl těsně Písku 86-90 a podobně solidní zápas odehrál se Slunetou (80-90). Východočeši disponují nejvyrovnanějším a nejširším kádrem nejen na východě, ale i v celé 1. lize. Osa Dlugoš – Tkadlec – Stegbauer – Sedmák i další hráči (Roub, Dvořák či hrající kouč Stamenkovič) budí respekt a my je tipujeme na první pozici.

Tip na umístění po základní části: 1. místo

SKB FASTAV Zlín

Zlínští basketbalisté loni málem zakusili zrádnou baráž, vyhnuli se jí až díky zlepšené formě v závěru play out. A Valaši přivedli zdaleka nejvíce posil ze všech klubů 1. ligy. Ze Snakes Ostrava přivábili tři opory: Davida Jakela, Radka Janische a Jana Voráče. Z Basketu Brno bude ve Zlíně hostovat Jonáš Musil. A konečně po konci profesionální kariéry obleče zlínský dres ex-brněnský kapitán Jakub Krakovič. Čtyřiatřicetiletý velezkušený borec vytvoří se stejně starým obrem Vošlajerem a také Voráčem jednu z nejlepších pivotmanských sestav v lize.

Spolu s dalším pořízky Šmídem a Jedovnickým bude mít Zlín proti drtivé většině soupeřů výškovou i váhovou převahu. Pohyblivost dodají Jakel, Musil i ostrostřelec Nehoda. V přípravě Zlín porazil Olomouc, dvakrát (nekompletní) Nový Jičín a naladil se tak dobře na start soutěže. Sílu Zlína prověří hned první kola, v nichž doma přivítají Opavu B a ve třetím jedou do Hradce Králové.

Tip na umístění po základní části: 4. místo

Kádr Zlína pro sezonu 2024/25
Foto: SKB Zlín

Basket Brno U23

Brněnští mladíci jsou spolu už nějaký ten pátek a i letos chtějí mířit vysoko. Loni nestačili ve čtvrtfinále play off na Hradec Králové a to chtějí napravit. Pomoci v tom má i nový trenér Richard Kucsa. Kromě Jonáše Musila (Zlín) tým de facto nikdo neopustil. U Brna bude podobně jako u béček Pardubic a Opavy záležet, koho z hlavních opor bude kouč Vaněk posílat i na zápasy 1. ligy. Jedná se především o dvojici Šimon Svoboda – Matěj Dáňa. V Brně je ale dobrá týmová chemie a kádr postavený tak, že pokaždé může zazářit někdo jiný (Marek Půlpán, Houzar, Stráněl, Rychtecký, Šulc aj.). Brno U23 se podle našeho názoru i letos bude pohybovat okolo 3.-4. místa.

Tip na umístění po základní části: 3. místo

BK Opava B

Pokud Zlín byl loni zklamáním 1. ligy, o Opavě B by platí přesný opak. Mladí Slezané pod taktovou rozehrávače Kavana a křídel Pavelka a Štěpánka vybojovali v základní části skvělé třetí místo a bavili pohledným basketbalem. V nadstavbě sice do výsledků promluvilo zranění Kryštofa Kavana, avšak šestou pozici a čtvrtfinále play off (prohra s Litoměřicemi) muselo vedení i kouč Vlček hodnotit velmi pozitivně. Letos jsou Opavané opět o rok starší a zkušenější. Pavelek s Kavanem nakukují i do KNBL za opavské áčko a i letos potáhnou B-tým v “národce”. Můžeme se těšit na běhavý basketbal, který řadě týmů bude působit potíže. Slezané mohou zabojovat o nadstavbu C, mezi nimi, Brnem U23, Zlínem a Novým Jičínem to může být v tabulce velmi vyrovnané.

Tip na umístění po základní části: 6. místo

BC Nový Jičín

Nový Jičín v minulé sezoně po letech nepronikl do play off. Mohl za to zpackaný úvod sezony i kolísavá forma (zejména venku) v nadstavbě D. Do vyřazovací části tak zaslouženě místo Severomoravanů nakoukly Vividbooks Pardubice. Jak tomu bude letos? Skvělou zprávou pro všechny novojičínské fanoušky je pokračování pivota Václava Bujnocha, jehož výkony jsou pro mužstvo alfou a omegou. Pokračuje i celá osa Bukovjan – Janů – Havlík – Snopek – Igor Svoboda, hostovat s NH Ostrava bude i vycházející kometa Mikuláš Čank.

Pivot Václav Bujnoch v akci
Foto: BC Nový Jičín

V závislosti na vytížení výše zmíněné čtveřice z áčka Nové Huti, bude Ostrava Novému Jičínu místo nich “půjčovat” některé borce ze svého týmu U19 (Kormanik, Mršťák, Čermák). Je třeba také zmínit, že Matyáš Janů se vinou komplikovaného zranění na ligové palubovky vrátí nejdříve v únoru. Nový Jičín je tradičně silný doma, kde jej povzbuzují vždy minimálně dvě stovky příznivců a soupeřům se i letos budou z haly na Krytém bazéně body vozit jen těžko. Zabrat naopak Severomoravané potřebují venku. Pokud by těšili své fandy častějšími výhrami z hostujících palubovek, mohou zabojovat i o postup do nadstavby C.

Tip na umístění po základní části: 5. místo

Vividbooks Pardubice

Jak bylo zmíněno výše, pardubičtí junioři loni pronikli do play off, kde trápili i Jindřichův Hradec a vynutili si i třetí zápas. V něm sice padli, ale získali si respekt svých soupeřů. Hlavní předsezónní změnou je odchod trenéra Dušana Bohunického do Liberce. Mužstvo převzal asistent trenéra pardubického áčka Jan Dvořáček. Největší posilou je jistě pivot Petr Šťovíček, jenž bude z A týmu Vividbooks vypomáhat spolu s guardy Michalem Svojanovským a Adamem Lukešem. V týmu nebudeme naopak vídat jiného dlouhána Matyáše Vrábela. I mladíci z Pardubic budou hrát (podobně jako Opava B) nepříjemný běhavý basketbal s nátlakovou obranou, což by jim mohlo vynést znovu postup do nadstavby D. Samozřejmě, zda bude více než jinde záležet na množství duelů, v nichž kouč Dvořáček bude moci využít Lukeše, Svojanovského a Šťovíčka.

Tip na umístění po základní části: 7. místo

BK NAPOS Vysoká nad Labem

Nováček 1. ligy odehraje sezonu v královehradeckém azylu v hale Lvic na Eliščině nábřeží, neboť jeho domovský stánek ve Vysoké nad Labem nevyhovuje parametrům druhé nejvyšší soutěže. Tým trenéra Martina Havrdy je plný bývalých borců z Kolína či Hradce Králové. Zkušení harcovníci jako Petr Andres, Ondřej Peterka, Jiří Šoula, nebo Dominik Štěpán, doplnění o mladší hráče (Baťa, Kalný, bratři Mrázovi), tvoří celek, jenž rozhodně nebude na východě do počtu. Nováček by se mě v této sestavě udržet v 1. lize, byť ošidné play out se mu nejspíš nevyhne.

Tip na umístění po základní části: 8. místo

Tým Vysoké při poradě
Foto: BK NAPOS Vysoká nad Labem
Tým Vysoké při poradě
Foto: BK NAPOS Vysoká nad Labem

Basketbal Olomouc

Hanáci v minulé sezoně skončili úplně poslední, avšak zachránil je odkup licence od SP Basketu. V letošní sezoně bude generální manažer a duše týmu Michal Pekárek znovu spoléhat, zda a v jakém rozsahu mu vedení Olomoucka půjčí některé hráče v čele s Žákem a Grmolenským. Tým opustil Nikola Zdravkovič (Slávia SPU Nitra), naopak klub zlanařil starého známého – guarda Radka Jurku ze Svitav. Kariéru obnovil i křídelník Martin Vaňák, v dresu Olomouce uvidíme i bratry Olbortovy či Jakuba Noska (ex-Prostějov). Zda to všechno bude stačit na vyhnutí se play out, to se uvidí. Za nás spíše ne.

Tip na umístění po základní části: 9. místo

BK Snakes Ostrava

Ostravu opustily v létě téměř všechny opory – Jakel, Voráč a Janisch odešli do Zlína. Dlouho to vypadalo, že Snakes sezonu stráví v sestavě hráčů z kádru U19, doplněné o zkušené Jana Stehlíka a Jiřího Dedka. Nicméně klub zvábil bývalé hráče NH Ostrava Jana Lecza a Adama Urbánka, kteří mladé sestavě dodají zkušenost. I Snakes jsou podobně jako Olomouc velkou neznámou. Troufáme si však tvrdit, že možná kromě Lukáše Smažáka (syna kouče Patrika Smažáka), v kádru Snakes U19 nikoho s velkým potenciálem na 1. ligu nenajdeme. Resultuje nám z tohoto pohledu poslední místo na východě pro Snakes.

Tip na umístění po základní části: 10. místo