KomentářeNovinky

Jan Veselý a Vojtěch Hruban ve skvělé formě. Jak si vedli další legionáři?

V pondělí vám tradičně přinášíme shrnutí, jak si v minulém týdnu vedli čeští a slovenští borci hrající v zahraničních soutěžích. Řada individuálních výkonů opět zaslouží značnou pozornost.

Pálící Palyza a nadále bodově plodný Krajčovič

V britské nejvyšší soutěži odehrála Caledonia Gladiators v uplynulých třech dnech hned dva zápasy. V pátečním klání doma podlehla vedoucímu týmu soutěže London Lions 76:82. Český křídelník Lukáš Palyza v tomto mači odehrál více než 30 minut, během nichž zapsal 10 bodů a 6 doskoků.

V nedělním utkání už jeho ekipa byla úspěšnější a opět před zraky svých tifosi setnula 98:80 Newcastle Eagles. Ostravský odchovanec na kurtu strávil de facto stejnou porci minut jako v pátek; během této doby nasázel 13 punktů a síťkou prohnal tři ze sedmi tříbodových pokusů.

V poháru ENBL dokázal v minulém týdnu zvítězit litevský celek Šauliai na hřišti britského Bristol Flyers 84:76. Slovenský bombarďák Tomáš Pavelka za hosty odehrál 14 minut a vsítil 2 body.

Braunschweig o víkendu v německé lize nestačil před zraky svých fanoušků na Hamburk a podlehl mu 70:81. Porážku svého týmu neodvrátil ani pivot Martin Peterka, jenž nastřílel 10 bodů. Ulm vedený slovenským kormidelníkem Antonem Gavelem v týdnu podlehl Badaloně 79:88. Náladu si ovšem spravil o víkendu, kdy v lize setnul 91:78 Gottingen.

Slovenský rozehrávač Šimon Krajčovič pomohl o víkendu Giessenu v druhé německé lize k výhře na hřišti Nurnbergeru 81:66 třinácti punkty.

Jan Veselý po repre pauze ožil a táhne Barcelonu

Španělská Murcia v minulém týdnu v Lize mistrů podlehla o jediný bod po výsledku 78:79 na hřišti Promitheas Patras. Reprezentační křídelník David Jelínek v tomto špílu zůstal pouze na lavičce. O víkendu v lize již třiatřicetiletý snajpr při výhře 81:73 nad Gironou naskočil na pět minut a připsal si tři body.

Výraznou stopu v uplynulém týdnu opět zanechal český tandem hájící barvy Barcelony – Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Katalánci v Eurolize uspěli na hřišti Valencie 88:78. Veselý byl s 21 body za 27 odehraných minut nejlepším střelcem celého klání; zdobila jej navíc stoprocentní úspěšnost střelby, když trefil všech 10 dvoubodových pokusů i jeden trestný hod. Satoranský za pětadvacet minut zapsal 6 bodů a 8 doskoků.

O víkendu ovšem Barca neuspěla ve španělské lize, když prohrála 96:103 na kurtu Baskonie. Bývalý hráč Partizanu Bělehrad či Fenerbahce Istanbul byl opět hodně vidět a za 18 minut obohatil svoje střelecké konto o 14 punktů. Odchovanec pražského USK za 24 minut zapsal tři body.

Poloviční úspěch v minulém týdnu zaznamenal další španělský zástupce Badalona, jejíž dres obléká slovenský snajpr Vladimír Brodziansky. V osmifinále Eurocupu zvítězila na hřišti německého Ulmu 88:79 a Brodziansky zapsal 12 bodů a 7 doskoků za 27 minut.

O víkendu pak jeho družina v lize doma poměrně nečekaně podlehla Manrese 81:83. Devětadvacetiletý 211 vysoký borec nasázel 11 pointů a přihodil 8 doskoků – na kurtu nakonec strávil téměř 29 minut.

Jan Veselý v euroligovém utkání s Valencií
Foto: FC Barcelona Basket

Patrik Auda táhne Aomori

Ve druhé španělské lize o víkendu Alicante zvítězilo 67:61 nad Menorcou. Ex-brněnský křídelník Richard Bálint odehrál víc než 12 minut, ovšem do střelecké listiny se tentokrát nezapsal.

Tizona Burgos sahala po cenném skalpu v derby na kurtu svého rivala San Pablo Burgos. Nakonec ovšem výběr vedený koučem českého národního týmu Diegem Ocampem podlehl svému soupeři 97:104 po prodloužení. Ocampův svěřenec a také člen širšího výběru reprezentace David Böhm nastřílel pět bodů a přihodil tři doskoky za necelých 20 minut na kurtu.

Dva těsné zápasy odehrál o víkendu tým Aomori s Patrikem Audou v čele ve druhé japonské lize. V utkání číslo jedna podlehl na kurtu Iwate 93:95. Brněnský odchovanec odehrál více než 24 minut a na konto svého výběru přihodil 17 bodů.

Druhý mač už pro jeho ekipu skončil vítězně, konkrétně 84:80 po prodloužení. Potetovaný sympaťák k tomu přispěl čtrnácti body a šesti doskoky za téměř 28 minut.

David Böhm v utkání proti San Pablo Burgos
Foto: Tizona Burgos

Vojtěch Hruban prožívá se Choletem skvělé časy

V maďarské lize podlehla doma Paks 63:78 týmu Budapesti Honved Se. Domácí nezachránil ani Slovák Mário Ihring, který tentokrát nastřílel 9 bodů za téměř dvaatřicet odehraných minut.

Dvě těsné a megacenné výhry v posledním týdnu urval francouzský Cholet, jehož barvy hájí reprezentační „kápo“ Vojtěch Hruban. V Lize mistrů Cholet skolil Tofas Bursa 77:74 a bývalý hráč Nymburka k výhře pomohl devíti body za téměř jedenadvacet odehraných minut.

Ve francouzské nejvyšší soutěži pak Cholet zvítězil na hřišti JL Bourg 80:78 a český perimetrový snajpr k tomu za necelých 26 minut přispěl osmi body a sedmi doskoky.

Prometej, jehož lavičce šéfuje ex-kouč národního týmu Ronen Ginzburg a jehož barvy hájí reprezentační centr Ondřej Balvín, v minulém týdnu zvítězil v rámci osmifinále Eurocupu na svém kurtu nad Arisem Soluň jednoznačně 95:67. Jedenatřicetiletý borec k výhře pomohl dvanácti body a devíti doskoky za 23 minut.

V Lotyšsko-estonské lize o víkendu Prometej prohrál kontumačně 0:20 s Tartu Ulikool.

Foto: Caledonia Gladiators