Blog

Bude Melo pokračovat?

Vzpomínáte na rok 2003? Draft NBA v tomto roce přinesl do ligy řadu superhvězd: Namátkou třeba LeBrona Jamese, Dwyana Wadea nebo také Carmela Anthonyho, kterého celý svět zná coby Mela. Bohužel, ani hvězdy neumí zastavit čas, a tak se jejich kariéry chýlí ke konci (Wade už ji ukončil). V tomto článku se zaměříme na to, proč by měl nebo neměl Melo hrát dál…

Carmelo Kyam Anthony, jenž se narodil v roce 1984 v Brooklynu rodičům s portorickou krví, si v životě prošel nelehkými situacemi. Jako malého ho opustil otec, žil pouze s matkou a neměli dostatek finančních prostředků. Sám Carmelo měl díky potížím s lehkými drogami několik problémů se zákonem, dokonce byl zatčen a strávil noc ve vazbě. Před sezonou 2006/2007 se zase stal účastníkem dopravní nehody, později dokonce skolaboval na hřišti. Naštěstí pro basketbal se z problémů vždy dokázal dostat.

Hvězda univerzity, titul a draft do NBA

Prvnim zlomem jeho kariéry se stala univerzita Syracuse, kde za místní tým Orange válel natolik, že tento celek v roce 2003 vyhrál titul v NCAA a Melo byl vyhlášen nejlepším hráčem. S titulem v kapse měl naději že bude vysoko draftován a dostane šanci mít hvězdnou kariéru. A v draftu se tak skutečně stalo, když si ho jako celkovou trojku vybrali zástupci Denver Nuggets. 

Melo oporou Nuggets, titul v nedohlednu

Okamžitě po draftu se Melo zařadil mezi nejlepší hráče týmu. Vynikal v bodech, ve střelecké všestrannosti, nedělalo mu problém žádné zakončení. Už v první sezoně byl vybrán do týmu nováčků NBA. V Denveru věřili,že je dotáhne k titulu. Ale i přes veškerou snahu se v play-off nedokázali Nuggets prosadit.

Smeče – koření basketbalu – v podání Carmela Anthonyho

Nejprve byl na vše v podstatě sám. Později zareagoval management a přivedl do kádru rozehrávačskou hvězdu Allena Iversona. Ale ani spojení Anthony – Iverson nepřineslo kýžené ovoce. Nepomohlo ani následné angažmá Kenyona Martina, takže začal Carmelo toužit po výměně. Tu si nakonec vyloženě vytrucoval. 22.února 2011 bylo oznámeno, že byl vytrejdován do New Yorku Knicks, tedy do místa svého rodiště. 

Hlavní síla v Madison Square Garden

Anthony se po svém přesunu na východ stal bodovým lídrem Knicks. Pozvedl výkony týmu a našel společnou řeč s další hvězdou v kádru, pivotmanem Ama´rem Stoudemirem. Celek z Manhattanu se okamžitě zvedl a postoupil do play-off Východní konference v každé z prvních čtyřech sezon po Melově příchodu.

Pravidelně byl volen diváky do Utkání hvězd a to většinou coby hráč startující pětky volené diváky. Během angažmá v New Yorku bohužel utrpěl také několik větších zranění, která se odrazila zejména na výsledcích týmu. Celkem strávil v dresu Knicks sedm sezon. Situace s vynuceným trejdem se však opakovala i u Knicks a skvělého střelce, ale také atleta nakonec získal ambiciózní tým z Oklahomy.

Melo u Thunder a intermezzo v Texasu

Celek kouče Brookse, opírající se o výkony rozehrávače Westbrooka doufal, že Anthony zacelí mezeru po odchodu superhvězd Duranta a Hardena. Leč, zůstalo pouze u přání. I když nehrál vyloženě špatně, nebyl to už ten Melo, kterého Oklahoma chtěla. V jejich dresu sice zaznamenal posun ve střeleckých listinách historie NBA, ale to bylo všechno.

Anthony smečuje v dresu Oklahomy

Foto: nba.com
Anthony smečuje v dresu Oklahomy

Nakonec Jjej šéfové Thunder po skončení ročníku vyměnili do Atlanty, která ho ovšem vyplatila a umístila na waiver-list. A tak v srpnu 2018 podepsal kontrakt s texaským Houstonem. U týmu Rockets působil již jeho ex-trenér Mike D´Antoni. V týmu okolo Hardena, Paula a dalších hvězd nenašel ovšem uplatnění, hrál z lavičky, nedostal minutáž jakou chtěl a po pouhých deseti zápasech jeho intermezzo skončilo přestupem k Bulls. V Chicagu ale ihned putoval na listinu volných hráčů.

Konec odložen – Melo chytil druhý dech

Po nějaké době už někteří odborníci začali spekulovat, že Melo pověsí basketbalové boty na hřebík. Nakonec se tak ale nestalo, když 19.11.2019 podepsal jako volný hráč negarantovanou smlouvu na rok s Portlandem. A u Trail Blazers pookřál bodově i herně a chytil pomyslnou druhou mízu. Za Portland kupříkladu nastřílel 32 bodů Detroitu, což bylo poprvé od února 2017, kdy překonal hranici 30ti bodů v zápase. Smlouva s Blazers stále běží, i přesto, že sezona NBA je kvůli světové pandemii přerušena. 

Carmelovy nejlepší akce této sezony

Úspěšný reprezentant

Je-li řeč o mezinárodní basketbale, je Carmelo Anthony jedním z nejúspěšnějších hráčů americké historie. Je jediným mužem – basketbalistou, který hrál na čtyřech olympijských hrách, a to s bilancí tří zlatých a jedné bronzové medaile. V roce 2006 získal bronz také na MS v Japonsku a navíc byl zařazen do All-Star teamu turnaje. O rok později získal zlato na šampionátu FIBA Americas v Las Vegas. Je nejlepším střelcem v historii amerického mužského basketbalu. 

Melo v reprezentačním dresu

Foto: FIBA
Melo v reprezentačním dresu

Pokud se budeme ptát, jestli má pokračovat v kariéře, pak pro rozhodně je fakt, že je stále vynikajícím střelcem. Vždyť za kariéru střílí v průměru 24 bodů na zápas (24.5 v play-off). Má také velké zkušenosti a může být nápomocen také v kabině. Na druhou stranu je mu již 35 let a věk nezastaví nikdo. Může být náchylný ke zraněním a nikdo vlastně neví kolik toho odehraje. Otazníkem může být i kondice. Já osobně si ale přeju, aby tento skvělý hráč ještě v kariéře pokračoval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *