Blog

MS 2010: Americká záře nad Bosporem

V pořadí 16. turnaj o nejlepší basketbalovou reprezentaci světa zavítal v roce 2010 do Malé Asie. Turci chtěli na domácím šampionátu dokázat, že jsou basketbalovou zemí a určitě se jim to povedlo. Američané, kteří se dva roky předtím v Číně vrátili na vrchol, toužili po dlouhých šestnácti letech dobýt pohár pro mistra světa. Turecký turnaj přinesl zajímavý basketbal, úspěch domácích, mírné kontroverze a pozoruhodné výkony. Pojďme si ho připomenout…

Turnaj hostila od 28. srpna do 12. září 2010 čtyři města – Istanbul, Ankara, Kayseri a Izmir. Finálová část se pak odehrávala v Sinan Erden Domu v Istanbulu. Turci se předvedli jako schopní hostitele, kteří mají zájem o basketbal, a také jako vlastenci. 24 týmů sehrálo v šesti skupinách celkem 80 zápasů včetně play-off. 

Turecký lídr Hedo Türkoglu

Foto: FIBA
Turecký lídr Hedo Türkoglu

Absence hvězd otevírá cestu jiným

MS 2010 se neúčastnilo několik světových hráčů. Z různých důvodů (nejčastěji zdravotních) chyběly na MS hvězdy jako Pau Gasol (MVP 2006), Manu GinobiliDirk Nowitzki nebo Australan Andrew Bogut, dirigent Francie Tony Parker, čínská superstar Yao Ming, potažmo ruský tahoun Andrei Kirilenko – o to víc se však otevřela cesta jiným hráčům. Nejsledovanější výběr USA musel oželet kompletní sestavu z Pekingu, kouči Krzyzewskimu mj. chyběli Kobe Bryant, LeBron James, Jason Kidd nebo Dwight Howard

Asi největším zklamáním MS 2010 byly už v základní skupině výkony Německa. Bez Nowitzkiho působili Němci bezradně, bez jiskry a zcela vyhořeli. Porazili sice šťastně Srby a Jordánsko, ale neúspěch s Angolou je poslal domů. Na opačném pólu emocí se vyskytly celky USA, Turecka a Litvy, jež své skupiny vyhrály bez ztráty kytičky. Pro Američany, kteří měli problémy snad jen s Brazilci to byla dobrá příprava na play-off. 

Španělé neobhájí, Turci o medaile, USA kosí soupeře

Osmifinálová část turnaje nepřinesla žádné překvapení. Hladký postup Američanů, Litvy i domácích Turků. A vydřený postup Argentiny a Srbska ve vyhecovaných derby. Dál šli také obhájci zlata z Japonska Španělé.

Derby mezi Argentinou a Brazílií ovládli Argentinci se svou hvězdou Luisem Scolou

Foto: FIBA
Derby mezi Argentinou a Brazílií ovládli Argentinci se svou hvězdou Luisem Scolou

Právě Pyrenejští mistři Evropy ale narazili ve čtvrtfinále. Skvělý zápas proti Srbsku rozhodl pár sekund před koncem ve prospěch Balkánců trojkou z obrovské dálky Miloš Teodosič a poslal Španělsko do bojů o umístění po srbském vítězství 92:89.

 Rusové sice prověřili Američany, ale dál šel favorit po triumfu 89:79. Postup slavilo spolu s domácí reprezentací celé pořadatelské Turecko a top střelec turnaje Luis Scola nedokázal sám porazit Litevce. Ti nasázeli Argentině stovku a prošli do semifinále, zářil za ně především Linas Kleiza

Semifinále s kapkou kontroverze

V tom prvním dotáhl neudržitelný Kevin Durant svými 38 body USA do finále. Litevci mu i přes veškerou snahu nedokázali konkurovat a padli 74:89. Ve druhém, daleko vyrovnanějším semifinále proti sobě bojovali Srbové s Turky. Zápas přinesl hodně vášní a to zejména v jeho závěru. Srbsko vedlo o bod a do konce zůstávalo pár vteřin, když dal domácí rozehrávač Kerem Tunceri dvoubodový koš. Trojice rozhodčích ho uznala za platný, ačkoliv televizní záznam jasně prokázal, že byl střelec zcela evidentně s míčem v autu, protože přešlápl koncovou čáru. Protesty Srbů přišly vniveč. Koš platil a domácích „12 obrů“ slavilo s celou halou postup do zápasu o titul. 

Kontroverzní semifinále Turecko – Srbsko

Američané na trůnu, Srbsko s prázdnou

Famózní individuální výkon litevského kapitána Kleizy v zápase o bronz (33 bodů, 11 doskoků, 4 asistence) rozhodl o majiteli bronzové sady. Srbové, kteří na turnaji zanechali výborný dojem nakonec odešli poraženi 88:99 a medaile jim unikla o vlásek.

Finálový zápas 12.září ve vyprodané areně ovládli Američané. Favority číslo 1 na turnaji opět táhl s 28 body skvělý Durant a spolu s fantastickou obranou nedovolil domácím senzaci. USA zvítězily o 17 bodů 81:64 a získaly od Toronta 1994 první titul světových šampionů. 

To nejlepší z výběru USA na MS 2010

Ocenění a statistiky

Téměř všechny týmové statistiky ovládli světoví šampioni z USA. Lídrem střelců se však stal argentinský pivot Luis Scola, v doskocích hrál prim Číňan Yi Jianlian a v asistencích další Argentinec Pablo Prigioni. Hlavní cenu pro MVP (Nejužitečnější hráč) získal zcela zaslouženě a podle očekávání Američan Kevin Durant. All-Star team, tedy ideální pětice šampionátu doznala této podoby:

Miloš Teodosič (Srbsko) – Kevin Durant (USA), Linas Kleiza (Litva) – Hedo Türkoglu (Turecko), Luis Scola (Argentina)

Konečné pořadí MS 2010 v Turecku: 1. USA, 2. Turecko, 3. Litva, 4. Srbsko, 5. Argentina, 6. Španělsko, 7. Rusko, 8. Slovinsko, 9. Brazílie, 10. Austrálie, 11. Řecko, 12. Nový Zéland, 13. Francie, 14. Chorvatsko, 15. Angola, 16. Čína, 17. Německo, 18. Portoriko, 19. Irán, 20. Libanon, 21. Pobřeží Slonoviny, 22. Kanada, 23. Jordánsko, 24. Tunisko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *