Blog

MS 2010 v Česku: Když hraje Tým

Mistrovství světa FIBA v basketbalu žen v roce 2010 bylo pro celou ČR velkým sportovním svátkem. Vždyť podobné vrcholné akce se u nás konají pouze čas od času. V domácím prostředí navíc české hráčky pomýšlely ve skrytu duše na nějaký úspěch. Snad nikdo z deseti milionů našinců ale netušil, co se bude dít v naší malé zemi na přelomu září a října – basketbalová horečka na plné obrátky. 

V pořadí 16. mistrovství světa v basketbalu žen začalo 23. září zápasy v základních skupinách a rozběhlo kolotoč 62 duelů, jenž vyvrcholil epickým finále v neděli 3. října 2010. Pořadatelství se zhostila tři města – Brno, Ostrava a Karlovy Vary, kde turnaj skončil. Na deset dní se 12 českých lvic pod vedením maršála Lubora Blažka stalo hrdinkami českého národa. Národ zvyklý na úspěchy hokejistů, popř. fotbalistů, objevoval i hrdinky jiného kolektivního sportu. Pojďme si tyto krásné chvíle připomenout.

Světové hvězdy běhají po českých prknech

Světová akce přivedla do naší vlasti hvězdy světového kalibru. A tak mohli ti, kdo zápasy navštívili, obdivovat umění hvězd jakými byli a jsou Lauren Jackson či její obrovitá spoluhráčka Liz Cambage, skvělá křídelnice Penny Taylor, americká ostrostřelkyně Diana Taurasi nebo naturalizovaná Američanka v ruském dresu Becky Hammon. Do srdcí diváků se vryly také české opory Eva Vítečková alias „Evža“ a hlavně neúnavná kapitánka Hana Horáková, která byla mozkem a dirigentem naší hry.

Lodivod české reprezentace Lubor Blažek

Foto: sport.idnes.cz
Lodivod české reprezentace Lubor Blažek

Favoriti podle očekávání, Češky jdou dál

V základních skupinách si podle očekávání dobře vedly hlavní favoritky na medaile. Superfavorit – tým USA, obhájkyně titulu z Austrálie i mistryně Evropy z Ruska vyhráli své skupiny bez zaváhání. Naše hráčky po vítězství nad Argentinou těsně podlehly svým rivalkám z Ruska, ale klíčový zápas s Japonskem zvládly a postoupily do play-off. Ve skupině nezaváhalo také Španělsko. Naopak poměrně snadno vyhořela Čína, která doma na hrách v Pekingu 2008 skončila čtvrtá. 

Osmifinále Češky nezastavilo, USA drtí soupeřky

V osmifinálových skupinách prokázaly svou dominanci Američanky, které rozdílem třídy vyhrály všechna svá utkání, pouze s Austrálií uspěly ”jen” o osm bodů. Podle očekávání skupinu vyhrály a společně s Austrálií, Francií a Běloruskem postoupily do klíčového zápasu – čtvrtfinále.

Naše děvčata těžila z obrovské podpory českých diváků, kteří se stali šestým hráčem naše týmu. V brněnské hale na Vodově dokázaly holky porazit Jižní Koreu a také velice nebezpečnou Brazílii. Podlehly pouze Španělkám celkem jasně o 20 bodů. Nakonec z toho byla třetí pozice, která nám přisoudila do čtvrtfinále úřadující šampionky z Austrálie.

Dokument o stříbrném tažení

Basketbalové Nagano v lázních, Rusky končí

Už první čtvrtfinále přineslo obrovský šok, když vítězky naší skupiny Rusky nestačily na skvěle připravené Bělorusky a ve východním derby prohrály navzdory 16 bodům a 7 asistencím Hammonové 53:70.

Naše čtvrtfinále s Australankami se zapsalo do historie českého sportu. Lvice sehrály životní zápas, naplněná karlovarská KV Arena, v níž držel palce např. i prezident Klaus nebo herec Ivan Trojan, dovedla v extázi bojující český tým k vítězství 79:68. Hlavní hrdinkou byla bezesporu Eva Vítečková se 27 body. Dál postoupila také družstva USA a Španělska. 

Vítězky MS 2010 - Američanky
Vítězky MS 2010 – Američanky

Slavné semifinále, velké finále a ocenění

Hned den po slavném triumfu nad Austrálií musela česká děvčata nastoupit do semifinále s Běloruskem, které poslalo z kola ven Rusko. Tým soupeře, opírající se o skvělou pivotku Jelenu Leuchanku, měl lepší vstup do zápasu, ale Češky bojovností a zlepšenou střelbou dokázaly náskok smazat. Druhý den po sobě se mohla naše reprezentace spolehnout na přesnou ruku Vítečkové. Vyrovnaný duel ne zcela vhodný pro kardiaky dospěl do prodloužení, po němž se slavil postup do finále díky skóre 81:77. A finálovým soupeřem se staly dle očekávání Američanky. 

V neděli si nejprve bronz vybojovaly Španělky a pak už přišlo na řadu velké finále. Naše děvčata dřela, bojovala, avšak projevila se únava, která v kombinaci s umem soupeřek způsobila naši finálovou porážku v poměru 69:89.

Favorizované hráčky Spojených států jako jediné neprohrály zápas a zaslouženě přebrali pohár pro mistryně světa. Pro český tým bylo stříbro na domácím MS životním úspěchem. Mnohé z nich jej při aplausu tribun oplakaly. K tomu navíc česká vůdkyně Hana Horáková získala cenu pro MVP šampionátu. Spolu s Vítečkovou se pak stala i členkou All-Star teamu voleného novináři. 

Nejlepší akce finále

MVP (Nejužitečnější hráčka) – Hana Horáková (ČR)

All-Star team MS : Hana Horáková (ČR) – Diana Taurasi (USA), Eva Vítečková (ČR) – Jelena Leuchanka (Bělorusko), Sancho Lyttle (Španělsko)

Konečné pořadí (do 8.místa) – 1.USA, 2.Česká republika, 3. Španělsko, 4. Bělorusko, 5. Austrálie, 6. Francie, 7. Rusko, 8. Jižní Korea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *