Blog

Final4 2011: Liché roky kraloval Panathinaikos

Panathinaikos se po triumfech v roce 2007 a 2009 prosadil v Eurolize i potřetí během pěti sezon. V barcelonské olympijské aréně Palau Sant Jordi svěřenci Željka Obradoviče zdolali jak Sienu, tak i Maccabi, vždy díky výborné obraně. Domácí fanoušci smutnili, neboť obhájce trofeje Barcelonu v play off vyprovodil z ročníku právě Panathinaikos.

Velkým překvapením sezony 2010/2011 bylo vypadnutí CSKA Moskva už po základních skupinách. Ruský gigant se poroučel poté, co skončil na posledním místě skupiny D s ostudnou bilancí 3-7. To samozřejmě stálo místo hlavního kouče Pašutina. Kromě toho kariéru ukončil hvězdný rozehrávač J.R. Holden a spolu s ním i jeho americký krajan, ostrostřelec Trajan Langdon.

Před sezonou si na obhajobu titulu brousila zuby Barcelona, jenže domácí Final4 odválo čtvrtfinále s jiným gigantem – Panathinaikosem. Řekové v TOP16 skončili až druzí, ale série s Barcelonou favorita neměla. Už jen proto, že se utkali poslední dva majitelé poháru. Zelení zaskočili Barcu ve druhém utkání a ze Španělska si vezli cenný stav série 1-1. Ve vypjatém třetím mači v Athénách se ujali vedení 2-1 a jako správný lídr k výhře 76-74 velel Dimitris Diamantidis (18b+7a). Mečbol už Panathinaikos v O.A.K.A aréně nepustil a Kataláncům zbyly pouze oči pro pláč.

Třetí ČF: Panathinaikos – Barcelona 76-74

Podle očekávání se do Final4 také podávalo Maccabi, jež přehrálo 3-1 Caju Laboral. Izraelské mužstvo vedla především dvojice Jeremy Pargo – Sofoklis Schortsanitis, přičemž druhý jmenovaný přestoupil do Tel Avivu před sezonou z Olympiakosu.

Účast Realu Madrid experti sice čekali, ale Bílý balet do Barcelony nedotančil, spíše doklopýtal. Ve španělském derby mu dělaly potíže Pomeranče z Valencie a o postupujícím musel rozhodnout až pátý duel. Ten po výsledku 66-58 už Real doma zvládl a mohl se těšit na atak na euroligový titul.

Labutí píseň byla drtivá výhra Olympiakosu v prvním čtvrtfinále s Montepaschi Siena. Řekové sice zničili Italy 89:41, avšak poté už se nestačili divit. Siena zvítězila třikrát po sobě a pod vedením střelce Hairstona naskočila do Final4.

Panathinaikos pod Obradovičem neprohrává

Željko Obradovič dokázal se svými kluby devětkrát vyhrát Euroligu, z toho celkem pětkrát s Panathinaikosem. Než se jeho sepjetí s athénským kolosem v roce 2013 uzavřelo, došel si v pro pátý primát právě v roce 2011. Impulzivní srbský stratég dovedl “zelené” do finále Euroligy díky výhře 77-69 nad Montepaschi. Ve druhém duelu pak Maccabi utrojkovalo Real 12 (z 23) zásahy z dálky a po zásluze (82-63) doplnilo finálovou skládanku.

Trenér Obradovič při jednom z návratů na palubovku Panathinaikosu už coby lodivod Fenerbahce

Foto: euroleague.net
Trenér Obradovič při jednom z návratů na palubovku Panathinaikosu už coby lodivod Fenerbahce

Final4 se tentokrát obešlo bez české účasti a velkému finále předcházel mač o třetí místo. V něm měla více chuti k bronzu Siena. Real byl jakoby bez šťávy, na některých hráčích bylo vidět velké zklamání po semifinálové prohře. Přece jen, zvednout pohár pro šampiona Euroligy ve výsostném hájemství úhlavního rivala, bylo velkým lákadlem. Real napáchal hrozivých 19 ztrát a Siena i s bývalou hvězdnou Partizanu Bo McCalebbem získala bronzové medaile.

Finále sice nebylo jasnou záležitostí řeckého týmu, ale Panathinaikos jej opanoval po výsledku 78-70 zaslouženě. Maccabi pod taktovkou trenéra Davida Blatta totiž vedli jen několik vteřin v první periodě, poté už (až na jednu malou výjimku) třímali otěže utkání Řekové. Nicholas se Satem vybudovali dvouciferný náskok a dirigent Dimitris Diamantidis zásoboval celý tým přesnými pasy. MVP celé sezony i Final4 zaznamenal ve finále 16 bodů, 9 asistencí a 5 doskoků a spolu s pivotem Batistem (18b) byl nejlepším střelcem týmu. Diamantidis navíc ubránil lídra Maccabi Jeremyho Parga na 12 bodech (a 6 ztrátách vedle 9 asistencí), což ubralo na efektivitě Izraelců. Panathinaikos se lépe prosazoval z vymezeného území, o čemž svědčila i 62% úspěšnost střelby za dva body, oproti 40% Maccabi.

Nejlepší akce finále Panathinaikos – Maccabi (78-70)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *