BlogKomentáře

Cavs překvapením sezony NBA?

Když v roce 2017/18 opustil LeBron James svůj milovaný Cleveland, bylo jasné, že to pro organizaci Cavs znamená tvrdou ránu. Ta rána bohužel pro Cavs krvácela ještě tři roky. Nyní se však začíná blýskat na lepší časy.

V sezoně 2020/21 měl Cleveland bilanci 22-50, což stačilo pouze na 13. místo ve Východní konferenci. Se 103.8 body na zápas měl tým nejhorší ofenzivu v lize. Prapor se snažil držet mladý guard Colin Sexton, který ve své třetí sezóně zapisoval pěkných 24.3ppg. Sextonovi sekundoval další mladík na perimetru, Darius Garland, jenž byl v NBA ještě o sezónu méně, přesto dosáhl na 17.4ppg. To bylo ale tak všechno: Andre Drummond neměl špatná čísla, ale po 25 zápasech odešel za honem na titul do LA Lakers. Kevin Love odehrál kvůli zdravotním problémům také pouze 25 utkání a další mladík Jarret Allen byl solidním startérem, nikoliv však game changerem. Přišel čas tankovat. 

Nováček roku?

Nová sezóna, Cavs přivádí Rickyho Rubia, který měl nevýraznou sezónu v Minnesotě a Lauriho Markkanena, talentovaného finského power forwarda, který se ale zdravotně trápil a v předchozím roce odehrál pouze 26 zápasů. Není to špatné, ale nevypadá to na velký zlom. Ten zlom ale přichází 29. července 2021, kdy Cavs jako třetí volbu draftu 2021berou Evana Mobleyho

Jako DeMar DeRozan, který byl rozebrán v nedávném článku, přichází Mobley z University of Southern California. Hráč měřící 213cm se už v Summer League ukázal ve velmi dobrém světle. Nebezpečný z vymezeného území, ale i zpoza trojkového oblouku. Solidní na doskoku a velmi dobrý obránce, který nejen narušuje střely pod košem, ale dokáže si poradit i na perimetru. Na vysokého hráče parádní atlet se stejně dobrým herním IQ a k tomu všemu ročník narození 2001. Cavaliers se tohle opravdu povedlo.

Evan Mobley smečuje proti Oklahomě 

Foto: Facebook Claveland Cavaliers
Evan Mobley smečuje proti Oklahomě

Mobley hned ve svém NBA debutu proti Grizzlies zaknihoval 17 bodů, 9 doskoků a 6 asistencí. První double-double přišel ve třetím utkání proti Hawks při 17 bodech a 11 doskocích. Po 40 utkáních průměruje Mobley 15 bodů, 8.2 doskoku a 1.7 bloku na zápas. To je silný argument do boje o ocenění Rookie of the Year.

Cavaliers vyhrávají!?

Start sezóny (3-4) by průměrný, bylo tam pár těžkých soupeřů, ale i týmů, které jsou k poražení. 25. listopadu po prohře se Suns čítala bilance Kavalírů 9-10, což znamenalo zlepšení oproti minulému roku, ale mladý tým chtěl víc. 19. prosince přišla výhra proti oslabeným Bucks a bilance 19-12! Poté opět menší korekce, ale momentálně z posledních devíti zápasů Cavs osm vyhráli a hýčkají si bilanci 30-19. Ta stačí na průběžné 3. místo ve Východní konferenci před týmy jako Brooklyn, Milwaukee, Philadelphia a Boston. 

Daří se na všech frontách, perimetr Cavs však potrápila marodka. Nejlepší skórer týmu z minulé sezóny Colin Sexton, jenž odehrál pouze 11 utkání, do letošního ročníku už nenakoukne, kvůli zranění menisku v levém koleni. V prosinci bohužel vypadl na dlouhou dobu i Ricky Rubio, který měl mnohem lepší sezónu, než loni. I se dvěma absencemi však Cleveland stále překvapuje.

Darius Garland jako první volba na perimetru válí, 19.7ppg, 8.2apg. Jarret Allen píše 16.1ppg a 11rpg (osmé místo v NBA). Třetí nejlepší skórer, když nepočítáme 11 zápasů Sextona, je nováček Mobley. Nikomu z téhle trojice není přes 23 let! Lauri Markkanen je zatím zdravý a hraje velmi slušně. 13.6ppg nejsou jeho životní čísla, ale ve 24 letech je i u něj velký potenciál k výkonnostnímu růstu. Kevin Love jako kdyby ožil a z lavičky přidává velmi kvalitní minuty, během kterých je platný nejen na doskoku, ale i jako skórer. Před měsícem navíc Cavs vystužili backcourt dalším veteránem, kterým je Rajon Rondo, jenž snad částečně nahradí Rubia a jeho zkušenosti.

Cleveland už podruhé v sezoně zdolal obhájce trofeje Milwaukee

Příslib do budoucna

Upřímně si nemyslím, že Cleveland bude letos výraznější „contender“. Zatím se mohou pyšnit druhou nejlepší v obranou v NBA, když inkasují pouhých 102.2 bodu na zápas. Celková bilance 30-19, která s aktuální formou vypadá velmi slibně, musí Cavs také těšit. Play-offs jsou ale jiná soutěž a ač doufám, že se pletu, budou tam Clevelandu letos chybět zkušenosti.

Potenciál do budoucna je ale v tomto týmu neskutečný. Považte, Garland (22), Allen (23), Sexton (23), Mobley (20), Markkanen (24), Osman (26) a Okoro (21). Jediný Isaac Okoro z tohoto výčtu nedosahuje na 10 bodů na zápas, ale to je s devíti sakra blízko. Bude asi nereálné tuhle skvadru udržet dlouho pohromadě, ale potenciál na obchody s takovým “zbožím” je obrovský. Pokud vedení Clevelandu ten potenciál využije, mohou z toho být velké věci. 

Letos se pokusí o nějaký playoff run, uvidíme co za rok, ale fanoušci Cavaliers si musí mnout ruce. Rána po odchodu krále se zdá být skoro zahojená a uvidíme, co bude dál.