BlogKomentáře

Dokáže to DeMar DeRozan?

„With the ninth pick in the 2009 NBA Draft, the Toronto Raptors select DeMar DeRozan from the University of Southern California.“Když bývalý komisionář NBA David Stern vyřkl tato slova, započal tím NBA kariéru hlavního hrdiny tohoto článku.

Začátek cesty v NBA

Demar DeRozan, Rodák z Comptonu zkrátil svůj pobyt na univerzitě a rozhodl se pro profesionální kariéru údajně především kvůli zdraví své matky, kterou chtěl co nejrychleji zabezpečit. První rok byl pro DeRozana tvrdý. Raptors, za které v tu dobu válel Chris Bosh, s bilancí 40-42 skončili těsně mimo playoff na 9. místě v konferenci. DeRozan zakončil sezónu s průměry 8.6 ppg, 2.9 rpg a 0.7 apg. Není to špatný první rok v NBA, ale rozhodně to nebyla žádná oslnivá čísla. Pak se všechno změnilo.

King James získal do svojí družiny Chrise Boshe a Toronto potřebovalo novou hvězdu. V týmu sice zůstal Andrea Bargnani, který v další sezóně zapisoval parádních 21.4 ppg. Nicméně DeRozan rázem vyskočil na 17.2 ppg a v backourtu Raptors se stal první opcí. Skvělý atlet, který už v tě době dokázal být nebezpečný i ze střední vzdálenosti dosáhl na tento průměr i s ubohou úspěšností střelby za tři body. DeRozanv druhé sezóně v NBA zapisoval přes 17 bodů na zápas, ale trojky střílel 5-52 (9.6%)!

DeMar do další sezóny (2011/12) na střelbě zapracoval. Za rok střelcem nebudete, ale během tohoto ročníku trefoval už s docela solidní 26% úspěšností. První dvacetibodový rok měl Deebo (přezdívka) svou pátou sezónu v NBA (sezóna 2013/14), kdy zapisoval v průměru 22.67 ppg, 4.3 rpg a 4.0 apg. Ve stejné sezóně byla DeRozanova minutáž na karierním maximu – 38.2 na zápas. Bylo tak jasné, že je stěžejním hráčem organizace. Raptors obsadili s bilancí 48-34 třetí příčku ve Východní konferenci a s partou okolo DeRozana, Lowryho, Valančiunase a Gaye (který byl bohužel velkou část sezóny mimo hru) se muselo počítat. Tak začala další kapitola v kariéře DeRozana.

DeMar DeRozan v dresu Chicaga Bulls

Daleko, ale ne v cíli

V sezóně 2013/14 vypadli Raptors (3.) v prvním kole s Nets (6.). O rok pozdějí vypadali Raptors v základní části znovu dobře, ale v prvním kole prohráli s Wizards 0-4 na zápasy. V sezóně 2016/17 nastřádal Deebo kariérní maximum 27.3 ppg a velmi solidních 5.2rpg. Znamenalo to třetí místo po základní částis bilancí 51-31! Raptors přešli v prvním kole play off přes Bucks, ale stopku jim vystavil King se svými Cavaliers. 0-4 na zápasy z pohledu Raptors. Za devíti sezón s Torontem se DeRozan nedočkal většího týmového úspěchu. I přes výborné průměry, účast ve dvou Slam Dunk Contestech a velká vítězství s reprezentací USA (zlatá medaile FIBA World Cup 2014, zlatá medaile LOH 2016) DeRozan potřeboval ještě něco. 

To něco se vydal hledat do San Antonia, kam odešel před začátkem sezóny 2018/19 s Jakobem Poeltlem výměnou za Kawhiho Leonarda a Dannyho Greena. Všichni víme, jak to dopadlo. Parta okolo Leonarda, Ibaky, Siakama a DeRozanovavelkého kamaráda Lowryho vyhrála titul. Hned v první společné sezóně. Hned v první sezóně bez DeMara. Hořká pilulka. 

Kapitola Bulls

Zpátky do současnosti. DeMar DeRozan, po tom všem co zažil, v čerstvých 32 letech přestupuje do Chicaga Bulls. Dlouho se hovořilo o Lakers, kde LeBron James a Anthony Davis lákali Deeba, nakonec se z něj ale stane spoluhráč Satyho! Ne, tak nakonec ne. Saty bohužel míří do Pelicans, spolu s ním Garret Temple a druhé kolo v draftu za Lonza Balla. Tým Bulls začal na papíře vypadat solidně. Lonzo Ball, Zach Lavine, Nikola Vučevič a DeMar DeRozan, který přichází ze San Antonia s průměrem 21.5 bodů na zápas. Jak si tohle sedne?

Start do sezóny 6-1 byl velmi slibný, DeRozan například v zápase proti silným Nets zařídil výhru 37 body. Bilance 10-4, DeRozan 38 proti Lakers! 38 a výhru nad Lakers zopakoval Deebo i 20. prosince, kdy bilance Bulls skočila na 18-10. Maximum v této sezóně zaznamenal před pár dny při prohře s Orlandem Magic – 41 bodů. Ke druhému místě na Východě s bilancí 30-17 pomáhá DeRozan více než 26 body na zápas. Všem fanouškům NBA se určitě hned vybaví dva game winnery ve dvou nocích (to se jednomu hráči povedlo vůbec poprvé v historii NBA). DeRozan nejdřív šílenou střelou popravil Indianu, aby hned další večer těžkou trojkou z rohu po pump-faku a přes ruku Bradleyho Beala zarazil hřebíček do rakve Washingtonu.

Vítězná střela, díky níž DeMar DeRozan porazil Wizards

Že by letos?

Bulls, kteří skončili minulý rok na 11. místě v konferenci s bilancí 31-41, chtěli postavit tým okolo Zacha LaVina. Letos je to ale DeMar DeRozan, který táhne mužstvo za úspěchem. A přestože má LaVine velmi dobrá čísla 24.9ppg, 4.8rpg, 4.2apg, 0.6spg, tak DeRozan je ve všech těchto kategoriích ještě o něco lepší!

Tým vypadá dobře, mix mladých supertalentů se zkušeným DeRozanem, který je ve 32 letech nejstarším hráčem týmu. Jediný další třicátník v rotaci Bulls je Nikola Vučevič, jenž je pod košem stále velkou jistotou. DeRozan tohle všechno moc dobře ví. Je stále ve skvělé fyzické formě, ale i jeho čas se začne krátit. Tohle je skvělá příležitost prolomit smůlu v play off a poprvé bojovat o titul. Mohou to Bulls dokázat? Soupeři jsou silní, na Východě Bucks, Nets a zatím skvěle hrající Heat. COVID může do celé sezóny ještě také výrazně promluvit. Zkrátka po polovině základní části jsou vše jen spekulace. Jistotou je, že DeRozan hraje ve své 13. NBA sezóně životní basketbal a hlad po úspěchu mu určitě nechybí!

Autor článku: Robin Švarc