Blog

MS 2014: Další americká dominance


Pořadatelství MS 2014 svěřila FIBA zemi, která je tomuto sportu zaslíbená – Španělsku. Právě La Roja už získala titul šampionů (2006), vyhrála dvě evropská mistrovství (2009, 2011) a dokázala dvakrát konkurovat hvězdám NBA na olympijských turnajích (2008, 2012). Na domácí palubovce Španělé pomýšleli na metu nejvyšší. Jejich úhlavním sokem měli být opět Američané. Pojďme si připomenout basketbalový svátek na Pyrenejském poloostrově…

V období mezi 30. srpnem a 14. zářím 2014 probíhalo v šesti španělských městech (Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, Granada a Las Palmas) zápolení 24 nejlepších mužstev planety. Titul obhajovali hráči USA. Spolu s nimi byli k největším favoritům řazeni také domácí Španělé a tradiční celky jako Argentina či Litva. Novinkou oproti předchozím turnajům bylo osmifinále na jeden zápas a absence duelů o konečné umístění. 

Deset nejlepších smečí MS 2014

Hvězdy na jihu Evropy

Španělský šampionát byl zajímavý kromě jiného také účastí velkých hvězd světového kalibru. Některá esa samozřejmě chyběla, ale ti, kteří přijeli ukázali publiku krásu této hry a uspokojili i náročné španělské diváky, zvyklé na kousky elitní ACB ligy. Na turnaji hráli např. věrný reprezentant Luis Scola z Argentiny, skvělý francouzský skokan Nicolas Batum, v solidní formě hrající Brazílii reprezentovali Leandro Barbosa, Nene Hilário nebo Marcelinho Huertas. Domácí La Roja byla v plné palbě s bratry Gasoly, ukázal se také Serge Ibaka, legenda Euroligy Juan Carlos Navarro aj. V ostře sledovaném americkém výběru nastaupili olympijští vítězové James Harden Anthony Davis nebo rozehrávač Kyrie Irving. 

Bratrská dvojice Pau a Marc Gasolovi 

Foto: FIBA
Bratrská dvojice Pau a Marc Gasolovi

Američané a Španělé suverénní ve skupinách

Oba největší favorité na finále vyhráli naprosto hladce a bez porážky své základní skupiny. Spolu s nimi neztratilo zápas ani Řecko. Postup si dokázali vybojovat například také celky Dominikánské republiky nebo Senegalu. Naopak celky Jižní Koreje a Egypta nezískaly ani vítězství. Nejvýraznější vítězství předvedli Brazilci, kteří neškodný Egypt rozsekali o 63 bodů (128:65).

Řekové končí v osmifinále, ostatní favorité postupují

Největším překvapením osmifinále byl jistě brzký konec Řecka, jež vyhrálo skupinu B. V “balkánském“ derby nestačili na Srby a podlehli 72:90. Srbsko tím nastartovalo svou senzační jízdu pavoukem play-off. V této fázi se poroučela též Argentina, která v dalším derby prohrála o 20 bodů s Brazilci.  Favorité nezklamali – USA poslali domů Mexiko a Španělsko přejelo africké šampiony ze Senegalu. 

La Roja končí, dál jde Francie

Klíčový zápas turnaje – čtvrtfinále, přinesl obrovský šok pro celou pořádající zemi. Hvězdami nabitý kádr trenéra Orengy nestačil v bitvě sousedů na Francii a odešel poražen 52:65. Absentujícího Tonyho Parkera totiž skvěle zastoupil na postu rozehrávače Thomas Huertel a skvělé výkony předvedli také Batum s Diawem. Americkou cestu nezastavili Slovinci, kteří schytali na cestu do Alp 119 bodů. Litevci se nenechali zaskočit Tureckem a černý kůň z Brazílie docválal proti Srbům, kteří vyhráli jasně rozdílem 29 bodů. 

Defenzivní čtvrtfinále Španělsko – Francie

Srbové jdou do finále

Semifinále začalo očekávaným a poměrně pohodovým triumfem USA nad Litvou, když vítěze táhl s 18 body rozehrávač Irving. Druhé, o poznání vyrovnanější semifinále pro sebe zlomili Srbové, zejména díky svému motoru se jménem Miloš Teodosič, který zapsal 24 bodů a 7 asistencí. Francouzům k postupu do vysněného finále nepomohlo ani vynikajících 35 bodů Batuma.

USA lehce obhajují, bronz do Francie

V bitvě o 3.místo dlouho vládla přetahovaná o každý bod. Oba týmy bronz chtěly a byl z toho krásný zápas. Pobalťany táhl s 25 body a 9 doskoky pivot Toronta Raptors Jonas Valančiunas, Francii opětovně Nicolas Batum z Portlandu. Reprezentace galského kohouta byla v koncovce ta šťastnější a dík výhře 95:93 slavila medaili. 

Francouzská opora Nicolas Batum
Francouzská opora Nicolas Batum

Velké finále v Madridu bylo vyrovnané jen polovinu první čtvrtiny. Pak si vzal hlavní slovo Kyrie Irving a spustil koncert. Nasázel Srbsku 7 trojek z osmi pokusů, celkem nastřílel 26 bodů a smetl srbské plány na zteč ze stolu. Opaření Srbové se smířili se stříbrem a spolu s Američany bavili diváky v hale i po celém světě krásnými akcemi. Finalový zápas (129:92) se stal oslavou basketbalu a ozdobou turnaje. Tým USA opět neprohrál jediný duel a zcela zaslouženě obhájil titul šampionů i po čtyřech letech

Vynikající americký playmaker a fantom finále Kyrie Irving byl následně vybrán jako nejužitečnější hráč celého MS 2014. Podoba ideální pětky, tedy All-Star teamu byla následující: 

Kyrie Irving (USA) – Miloš Teodosič (Srbsko) – Nicolas Batum (Francie) – Kenneth Faried (USA) – Pau Gasol (Španělsko)

Konečné pořadí (do 8.místa)

1.USA ,2. Srbsko , 3. Francie, 4.Litva, 5. Španělsko, 6. Brazílie, 7. Slovinsko, 8. Turecko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *