Blog

Atény 2004: Argentina šokuje svět

Mužský basketbal je na programu největšího sportovního svátku planety od roku 1936, kdy hry hostil Berlín. Po 108 letech od obnovení olympiád se hry vrátily domů – do Řecka. A v jeho metropoli Aténách se odehrál turnaj, který bez nadsázky vešel do historie basketbalu. Nejen tím, že v něm triumfovala Argentina. Pojďme se vrátit společně 16 let v čase… 

Od 15. do 28. srpna 2004 se po dobu 13 dní v rámci her 28. letní olympiády utkalo celkem 12 mužských a 12 ženských národních týmů. Pro basketbal připravili řečtí pořadatelé dvě haly – Helliniko Olympic Indoor Arena a Olympic Indoor Hall. Mezi ženskými týmy se účastnily her také reprezentantky České republiky. 

Světové hvězdy pod pěti kruhy 

Už při zahajovacím ceremoniálu her neslo spousty basketbalistů vlajku své země. Namátkou např. Yao Ming čínskou, Carlos Arroyo portorickou, Saulius Štombergas litevskou, Dejan Bodiroga vlajku Srbska a Černé Hory nebo Dawn Staleyová americkou. Krom nich se na turnaji představili mj. Pau GasolManu Ginóbili, Tim Duncan, Allen Iverson a také mladíček s příslibem do budoucna LeBron James. Nechyběly ani hvězdy evropských palubovek – Šarunas Jasikevičius, Gianluca Basile a spousty dalších.

Turnaj mužů

V mužské části turnaje přineslo hned první kolo základních skupin šok. Největší favorit z USA, opírající se o hvězdy draftu, prohrál o 19 bodů s neznámým karibským Portorikem, které táhl 24 body rozehrávač Utahu Jazz Carlos Arroyo. Americký výběr později předvedl další blamáž s Litvou, když Evropanům podlehl 90:94 – zejména díky koncertu Jasikevičiuse. Nakonec Američané byli rádi za postup ze čtvrtého místa skupiny B.

Lídr Portorika Carlos Arroyo se spoluhráči 

Foto: Reuters
Lídr Portorika Carlos Arroyo se spoluhráči

Ve druhé skupině hráli prim Španělé, kteří neprohráli ani zápas. Naopak Srbsko a Černá Hora skončilo ve skupině poslední a play-off vidělo jen z hlediště. V prvním souboji na turnaji mezi Argentinou a Itálií slavili Jihoevropané (76:75).

Ve čtvrtfinále dosud neporažené Španělsko nestačilo na USA 94:102, když zejména Marbury táhl Američany 31 body a 4 asistencemi. Domácí Řecko hnané fanoušky prohrálo s Argentinci 64:69 a skončilo před branami semifinále. Italové si celkem snadno poradili s překvapením turnaje z Portorika a Litva nedala šanci Číně (95:75). 

Zamyšlená lavička USA

Foto: FIBA
Zamyšlená lavička USA

Argentina – země zlata

Patrně zdaleka nejslavnější zápas turnaje se hrál 27. srpna v semifinále, v němž se utkaly USA s Argentinou. Jihoameričané sehráli duel, na který se nezapomíná. Manu Ginobili zaznamenal 29 bodů a v souboji spoluhráčů ze San Antonia předčil Tim Duncana, jenž nastřílel pouze 10 bodů a utkání nedokončil pro 5 osobních chyb. Skvěle zahrál také Walter Hermann, Luis Scola a dirigent Pepe Sanchez. Argentina zvítězila 89:81 a postoupila do zápasu o zlato. Jejich soupeřem se po vítězství 100:91 nad Litvou stali Italové, které do finále dovedl 31 body vyhlášený sniper Basile.

Semifinále USA – Argentina

Před finále si Američané a Litevci zopakovali souboj ze skupiny. Američané díky výborné střelbě a výkonu trojice Marion, Wade a Iverson zvítězili 104:96 a neodjeli domů s prázdnou. Litevci tedy třetí bronz v řadě nezískali.

Ve finále zahrál svůj velký part pivot Argentiny Luis Alberto Scola, který s bilancí 25 bodů a 11 doskoků nejvýrazněji přispěl k vítězství svého celku a k oslavám olympijského triumfu. Argentina získala vůbec první medaili na olympijském basketbalovém turnaji a hned byla zlatá. Kvarteto Ginobili, Scola, Oberto a Nocioni (spolu s Delfinem) se stalo součástí argentinské zlaté generace

Argentina – olympijský vítěz : Pepe Sanchéz, Manu Ginóbili, Alejandro Montecchia, Fabricio Oberto, Walter Hermann, Gabriel Fernándéz, Hugo Sconochini, Luis Scola, Leonardo Gutiérrez, Andrés Nocioni, Carlos Delfino, Rubén Wolkowyski. Trenér: Rubén Magnano

MVP turnaje: Manu Ginóbili (Argentina)

Slavící Manu Ginobili - aneb Argentina má olympijské zlato
Slavící Manu Ginobili – aneb Argentina má olympijské zlato

Turnaj žen

V ženském turnaji si velmi suverénně počínaly hráčky Austrálie a USA. Oba celky ve skupině neprohrály. Vysoký standard si udržely také Rusky. Český výběr skončil ve skupině B na třetím místě za Američankami a Španělkami a zajistil si tak postup do čtvrtfinále. 

V play-off skončila cesta domácích Řekyní, které prohráli s USA 72:102. Španělky vypadly trochu překvapivě s Brazílií. České basketbalistky měly za soupeře své největší rivalky z Ruska a poměrně snadno padly 49:70 a sen o medaili se rozplynul.

Právě Rusky posléze v semifinále nestačily na USA – o pouhé dva koše 62:66. Ve druhém semifinále slavila Austrálie po výhře 88:75 nad Brazílií, když je táhla 28 body nová světová superstar Lauren Jackson. Češky v zápase o umístění, konkrétně o 5.místo vrátily Španělsku porážku ze skupiny a výhrou 79:68 (22 bodů Hana Machová-Horáková) obsadily v Aténách pěkné páté místo. 

USA – Olympijský vítěz : Shannon Johnson, Dawn Staley, Sue Bird, Sheryl Swoopes, Ruth Riley, Lisa Leslie, Tamika Catchings, Tina Thompson, Diana Taurasi, Yolanda Griffith, Katie Smith, Swin Cash. Trenér: Van Chancellor 

Závěrečný ceremoniál na OH v Aténách
Závěrečný ceremoniál na OH v Aténách

Konečné pořadí – muži: 1.Argentina, 2.Itálie, 3.USA, 4.Litva, 5.Španělsko, 6.Řecko, 7. Portoriko, 8.Čína, 9. Austrálie, 10. Nový Zéland, 11. Srbsko a Černá Hora, 12. Angola

Konečné pořadí – ženy: 1.USA, 2.Austrálie, 3.Rusko, 4.Brazílie, 5.Česká republika, 6. Španělsko, 7. Řecko, 8.Nový Zéland, 9. Čína, 10. Japonsko, 11. Nigérie, 12. Jižní Korea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *