Blog

Ohlédnutí za zápasy o medaile v NBL

Minulé pondělí skončil ročník 2020/2021 v Kooperativa NBL. Titul bral podle očekávání hegemon posledních téměř dvaceti let – Nymburk. Ale jinak však ve vyvrcholení sezony nebyla nouze o zajímavé okamžiky, jež se vám v tomto blogu pokusím přiblížit.

Je skvělé, že se sezona i navzdory koronaviru dohrála, byť se ani Kooperativa NBL na podzim a částečně na jaře nevyhnula přerušení. V play off už naštěstí žádný tým do karantény nemusel a soutěž se dohrála v řádném termínu.

Finálová série mezi Nymburkem a Opavou se hrála pouze na dva vítězné zápasy, což jsem v jistém smyslu kvitoval. Bylo vysoce pravděpodobné, že si Nymburk play off pohlídá bez porážky, protože už nemusel startovat v Lize Mistrů. Tým trenéra Amiela byl kompletní až na dlouhodobého maroda Martina Kříže a Opavě povolil pouze dva vyrovnané poločasy.

V prvním utkání v Nymburce se Slezané (bez Filipa Zbránka) drželi v poločasové pauze na dostřel pěti bodů. Slušně stříleli i doskakovali, a tak na tabuli svítilo skóre 48-43. Jak to tak v zápasech Nymburku bývá, začali Středočeši po pauze bránit a dovolili pak Opavě vstřelit pouze 30 bodů za druhý poločas (a 13 v poslední čtvrtině). 

Buď jak buď, výsledek 102-73 byl pro hosty krutý. V play off je však jedno, že jestli prohrajete o 50 nebo o jediný bod. O tom by mohli povídat například protagonisté finále na Slovensku – Levice a vítězná Spišská Nová Ves. V každém případě – do Opavy jel Nymburk s finálovým mečbolem.

Ofenzivní basketbal ve finále

Ve druhém utkání kladli Slezané přece jen tužší odpor a 300 diváků v hale a ostatní u přenosu na ČT Sport viděli ještě ofenzivnější basket, než v prvním finále. Opava (už se Zbránkem) kladla mistrovi větší odpor a v polovině druhé periody stáhla ztrátu na 35-37. Nymburk ale ještě do poločasu “utekl” na 56-41 a pro mnohé bylo hotovo. 

Opava to však sympaticky nezabalila a chvílemi dokonce stáhla na minus sedm. Na závěr se ale znovu projevila obrovská síla Nymburka, jenž po výsledku 108-89 oslavil sedmnáctý titul v historii klubu. Za Opavu musím vypíchnout právě maroda Filipa Zbránka, který hrál kvůli bolavému kotníku (opět) pod prášky a zaznamenal 13 bodů a 7 doskoků (nejužitečnější Slezan – 15). 

Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen belgický rozehrávač Nymburku Retin Obasohan, který stíhal za 19 minut v průměru 16 bodů, 3 doskoky a 3 asistence. Opava získala po třech letech znovu stříbrné medaile a klub si bude moci v září zahrát kvalifikaci do Ligy Mistrů, o což má klub podle vyjádření menežmentu letos velký zájem. Nymburk má účast v tomto poháru jistou.

Nymburk slaví sedmnáctý titul

Kolín završil skvělou sezonu v NBL

Série o bronz nabídla o poznání vyrovnanější bitvu mezi ambiciózním Brnem a nejpříjemnějším překvapením této sezony – Kolínem. Série se hrála na dva zápasy, přičemž o majiteli třetího místa rozhodl součet skóre z obou utkání – tedy nikoli dvě vítězství. 

Brno začínalo v pátek v domácí hale Vodova, ale do boje o kýžený bronz šlo bez pivota Šimona Puršla. Do sestavy se naopak vrátili Půlpán a Krakovič. Přestože jsem kvůli náročné semifinálové sérii Kolína (a jeho užší rotaci) favorizoval spíše Brno, Středočeši mě opět překvapili. V jihomoravské metropoli předvedli 14 zásahů z trojek (při úspěšnosti 42,4%) a znovu demonstrovali, jak silní jsou v této disciplíně. 

V domácím dresu sice zářili Blake (29 bodů a 5 asistencí) a mladý power forward Jakub Nečas (11 bodů a 6 doskoků za 22 minut), jenže nikdo další se k nim moc nepřidal, takže Kolín – vedený pěti dvoucifernými střelci – si odvážel z Brna sedmibodovou výhru 92-85.

Matematika hovořila jasně – Brno muselo v nedělní odvetě zvítězit o 8 a více bodů. Tým chtěl v příští sezoně hrát FIBA Europe Cup, jenže to mohl pouze v případě, že by vybojoval bronz v Kooperativa NBL. V Kolíně byl k vidění krásný zápas, v němž po většinu času vedli domácí Medvědi.

Skvělá koncovka

Brno muselo neustále dotahovat a ve třetí periodě prohrávalo už o 18 bodů (v součtu s minulým zápasem o 25) a rozhodčí dokonce za “řeči” vykázali na tribunu hostujícího lodivoda Růžičku. To ale jakoby Brňany nakoplo a náskok soupeře vymazali a v závěru dokonce koketovali i s vítězstvím. Vedli o dva body, ale věděli, že musí zvítězit aspoň o sedm, aby si vynutili prodloužení. 

Brno se uchýlilo k taktickým faulům, jenže na zvýšení náskoku mu už nezbyl ani čas, ani síly. Kolín nakonec především díky skvělým Čížovi s Wallacem utkání pohlídal a navrch otočil na konečných 90-89. V součtu tak vyhrál sérii o osm bodů a mohl před svými fanoušky oslavit další medaili v této sezoně. V únoru totiž tým trenéra Sodomy získal stříbro v Českém poháru.

Bronzová radost Kolína

Po takto úspěšné sezoně ukončil kariéru kolínský jedenačtyřicetiletý matador David Machač, který v každém případě odehrál dobrý ročník. Velezkušený hráč pomáhal v NBL Kolínu v průměru za 17 minut ve hře téměř 7 body a 3 doskoky. Uvidíme, koho z opor se povede Kolínu udržet na další sezonu, popřípadě zda zlákají Davida Pekárka. Křídelník Olomoucka pomáhal mužstvu Kolína v play off a byl rozhodně X-faktorem kolínských úspěchů (při poklesu formy Skinnera). 

Brno je tedy letos v NBL čtvrté a tedy smutné. Aby to pro klub z druhého největšího města ČR nestačilo, včera oznámil konec profi kariéry druhý rozehrávač a kapitán týmu Jan Kozina. Pětadvacetiletý hráč se bude věnovat doktorskému studiu na FSS a bude navíc manažerem brněnské mládeže. Uvidíme, koho se povede menežmentu a ambicióznímu kouči Růžičkovi přivést v létě.