Blog

Peking 2008: Dream Team je zpět

Jestliže předchozí hry v Řecku poněkud pošramotily Dream Team a jeho pověst, tak olympiáda v čínském Pekingu Američanům vrátila slávu v plném lesku. Americký výběr, zvaný „Redeem Team“ nebo chcete-li česky „Vykoupený tým“, prošel turnajem jako nůž máslem a všechny soupeře s výjimkou finále proti Španělům přejel rozdílem třídy. Stejně tak dominovaly i americké ženy ve své části turnaje. Pojďme si připomenout basketbal na pekingských hrách …

Turnaje v basketbale se uskutečnily od 9. srpna do 24. srpna 2008 v hale Wukesong v centru Pekingu. Na rozdíl od předchozích her se zde nedohrávaly zápasy o konečné umístění. Účastnilo se celkem 12 týmů jak mužů, tak žen. Rozděleny byly do dvou šestičlenných skupin. Po skupinách pak následovalo klasické play-off křížovým systémem až do finále. Poprvé také zápasy mužů i žen řídili tři rozhodčí namísto dvou. 

Olympiáda přitahuje hvězdy

Každý sportovec chce alespoň jednou na olympijské hry – basketbalisty nevyjímaje. Proto se v Pekingu objevili znovu ti nejlepší. Domácí miláček Yao Ming si zopakoval roli vlajkonoše, kterou tentokrát plnili také Argentinec Manu Ginóbili, německá ikona Dirk Nowitzki, ruská hvězda Andrej Kirilenko, nebo litevský „generál“ Šarunas Jasikevičius. Na turnaji hrál také již světový hráč LeBron James, úřadující MVP NBA Kobe Bryant či tradiční španělští tahouni Pau Gasol a kapitán Juan Carlos „La Bomba“ Navarro. Ozdobou ženského turnaje byla superstar WNBA Candace Parker nebo Australanka Lauren Jackson

Čínská hvězda Yao Ming smečuje proti Španělsku

Foto: FIBA
Čínská hvězda Yao Ming smečuje proti Španělsku

Turnaj mužů

Američané už od základní skupiny jasně dominovali a nenechali nikoho na pochybách. Pouze Angola a Řecko unikli stovce, např. Španělé a Němci prohráli obrovským rozdílem. Také Španělsko jako mistr světa si počínalo velice jistě (bilance 4-1) a postup slavila i pořádající Čína k velké radosti publika. Druhou skupinu ovládly společně Argentina a Litva se stejnou bilancí. Naopak vyhořeli mistři Evropy z Ruska, kteří neprošli vůbec do play-off. 

V klíčové fázi turnaje, ve čtvrtfinále, skončila pouť pořádající země turnajem, když Čína nestačila na daleko vyzrálejší celek Litvy a padla 68:94. Další koncert předvedla Amerika, která nasázela 116 bodů Austrálii, když zářil především Bryant (25 bodů). Argentina v repríze čtvrtfinále z Atén o jeden koš přetlačila Řeky (80:78) a Španělsko odstavilo Chorvaty. 

V semifinále nejprve svedli krásnou bitvu Litevci se Španěly. Díky skvělému Gasolovi (nejlepší střelec OH) nakonec slavili těsnou výhru o pět bodů právě poddaní krále Juana Carlose I. a postoupili do finále. Ve druhém pak došlo na reprízu slavné aténské bitvy USA vs. Argentina. Jenže tentokrát hráli prim favorité. Anthony nastřílel 21 bodů, Kidd přidal 7 asistencí a Dream Team zvítězil 101:81. Kdo ví jak by se zápas vyvinul, kdyby se nezranil hned v první čtvrtině Manu Ginobili. Jsou to ale jen spekulace.

Argentina s bronzem, finále vešlo do dějin

Závěrečný den turnaje nejdříve Argentina již bez zraněného Ginobiliho porazila Litvu 87:75 zejména díky 20 bodům a 10 doskokům Carlose Delfina a získala bronzové medaile.

Lídr Španělska Juan Carlos Navarro proti USA

Foto: FIBA
Lídr Španělska Juan Carlos Navarro proti USA

Finálový souboj bývá bez nadsázky a po právu označován za nejlepší mezinárodní zápas v historii basketbalu. Hráči Spojených států a Španělska nabídli velkolepou jízdu, bitvu dvou gigantů. Evropané byli ve finále více než důstojným soupeřem superhvězdám NBA.

Svůj velký part v něm odehrálo křídlo USA Dwyane Wade. Hvězda Miami zaznamenala 27 bodů, následována skvělým Rudym Fernandézem s 22 body. Výborné výkony předvedli také spoluhráči z Lakers Pau Gasol na jedné a Kobe Bryant na druhé straně.

Po úchvatném skóre 118:107 se ze zlatých medailí radovali hráči USA. Američané se vrátili na trůn a nenechali nikoho na pochybách. Svými výkony dali vzpomenout na legendární Dream Teamy z her v Barceloně 1992 a Atlantě 1996. Následně byl za nejlepšího hráče turnaje zvolen LeBron James.

Finále USA – Španělsko

USA – olympijský vítěz : Carlos Boozer, Jason Kidd, LeBron James, Deron Williams, Michael Redd, Dwyane Wade, Kobe Bryant, Dwight Howard, Chris Bosh, Chris Paul, Tayshaun Prince, Carmelo Anthony. Trenér: Mike Krzyzewski

MVP : LeBron James (USA)

Turnaj žen

V ženské části turnaje se opět představily hráčky České republiky. Skupinám podle předpokladů dominovaly USA a Austrálie – a to bez ztráty zápasu. Naše hráčky skončily ve skupině B na čtvrtém místě a vybojovaly si tak postup do play-off. Mírným překvapením byla slabá forma Brazilek, které skončily ve skupině poslední (bilance 1-4).

Ve čtvrtfinále Američanky rozdrtili Korejky 104:60, dál šla také domácí Čína po skalpu Běloruska a Rusky, jež poslaly domů Španělsko. Naše děvčata proti silné Austrálii neměla nárok od začátku do konce a prohrála 46:79. 

V semifinále došlo na pikantní duel USA – Rusko, který Američanky braly jako odvetu za semifinále MS 2006 v Brazílii. Ani naturalizovaná hvězda Rebecca Hammon nepomohla Rusku k překvapení, podlehlo 52:67. Ve druhém semifinále si Austrálie poradila s Čínou 90:56. Na řadu přišlo očekávané finále USA kontra Austrálie. 

Ještě před ním bojovaly o medaile před domácími diváky také Číňanky a ačkoli byly Ruskám dlouhou dobu vyrovnaným soupeřem, nakonec padly o 13 bodů. Ve finále pak Austrálie i přes 20 bodů skvělé Jacksonové neměla nárok vzdorovat hráčkám USA, které si po jasné výhře 92:65 nenechaly vzít olympijský triumf. Jejich legenda Lisa Leslie získala již čtvrté olympijské zlato za sebou. 

USA – olympijský vítěz: Seimone Augustus, Sue Bird, Tamika Catchings, Sylvia Fowles, Kara Lawson, Lisa Leslie, DeLisha Milton-Jones,Candace Parker, Cappie Pondexter, Katie Smith, Diana Taurasi, Tina Thompson. Trenérka: Anne Donovan 

Nejlepší olympijské akce týmu USA

Konečné pořadí – ženy: 1. USA, 2. Austrálie, 3. Rusko, 4. Čína, 5. Španělsko, 6. Bělorusko, 7. Česká republika, 8. Jižní Korea, 9. Lotyšsko, 10. Nový Zéland, 11. Brazílie, 12. Mali 

Konečné pořadí – muži: 1. USA, 2. Španělsko, 3. Argentina, 4. Litva, 5. Řecko, 6. Chorvatsko, 7. Austrálie, 8. Čína, 9. Rusko, 10. Německo, 11. Irán, 12. Angola

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *