BlogKomentáře

Quo vadis, Světe basketu?

Nastal podzim, příroda se pomalu začíná ukládat ke spánku, ovšem pro mě je to čas bilancování. Brzy to bude čtyři a půl roku, kdy jsme s pár nadšenci vdechli život portálu Svět basketu. Dnes přichází malý “comin’ out” a prosba k vám, našim čtenářům.

Psalo se jaro 2019 a ve mně sílila touha založit si vlastní basketbalový portál, se sociálními sítěmi a vybudovat silnou značku. Zkraje června téhož roku jsme myšlenku s pár přáteli zrealizovali a vznikly facebookové stránky Světa basketu. Ano, půlku května jsme si lámali hlavy s názvem, ale na nic moc originálnějšího jsme nepřišili. Oranžové logo ale na sítích zdomácnělo a náš Facebook se začal plnit obsahem i fanoušky.

Od roku 2013 jsem necelých šest let působil na webu Probasket.cz, mnozí si mé články (jichž jsem tam napsal okolo dvanácti set) ještě možná pamatují. V roce 2019 mi došla trpělivost s majiteli Probasketu. Ti nám redaktorům dlužili několik výplat (částky se pohybovaly tehdy okolo 1500 měsíčně, čili to bylo opravdu jen “na pivo”). Neustále slibovali, lhali, ale na rovinu neřekli nic. Takové jednání nesnáším a proto jsem “si sbalil kufry”.

Měl jsem proto vizi, že Svět basketu bude jednou ziskový. Plány byly velké: Budování robustní fanouškovské základny na Facebooku a Instagramu a následný pravidelný obsah na webu. Ten vznikl na podzim 2019 a plán byl klasický – budovat příjem z reklamy na webu.

Neděláš bulvár, nemáš příjem

Mám kamaráda z dětství, jenž vlastní projekt Miluju fotbal a na něj má “navázaný” web fotbalovavidea.cz. Jistě, basket (v Česku) není fotbal a Kuba (se svým týmem) svou práci dělá více méně bulvárně (a přesto bravurně). Proto ale má návštěvnost na webu od fans z FB, IG a TT, kde má v součtu téměř dvě sta tisíc fanoušků. Ačkoli je jinak grafikem, samotný web a příjem z reklam jej vcelku uživí. Já jsem už po několika letech “vystřízlivěl” a takové plány nemám. Jednoduše Svět basketu nechci tvořit primárně bulvárním způsobem (ano, občas k tomu také sklouzneme, ale…) a ta základna v basketbalu je v ČR a SR poměrně malá.

Naše redakce se v průběhu let změnila, ze zakladatelů jsem zůstal pouze já sám. Kluci dali přednost rodinnému životu a práce pro naši “srdcovku” zn. zadarmo je v delším časovém horizontu neoslovila. Zcela chápu. Magorů jako já je málo. Nové kolegy se snažím od roku 2022 alespoň drobně odměňovat. Všichni členové redakce (web, soc. sítě) sami buďto pracují, nebo ještě studují. Já osobně v malém podnikám a kluky vyplácím z jiných příjmů. Leč letošní rok zastihl mé podnikání v o dost horší kondici, než bych čekal.

Loni mě potěšila reklama na bannerech v několika halách (zejm. slovenských) při Federálním poháru 2022

Navíc jsem se minulé pondělí stal šťastným otcem malého Dominika, za což jsem samozřejmě šťastný, protože synek se má čile k světu a je zaplať Pánbůh zdravý. Dělá mi velkou radost. S nastávajícím otcovstvím jsem začal více myslet na zadní kolečka a hlavně na rodinu. Legrace skončila. Takže jak by řekl Miroslav Kalousek, letos na podzim přišel čas utáhnout opasek…

Prosba

Tyto řádky se mi nepíší lehce. Nikdy jsem po nikom nic nežádal. Pokud jsem si náhodou od kamarádů někdy půjčil nějaký obnos, vždy jsem jistinu vrátil i s úrokem. Snažil jsem se být po celý dosavadní život nezávislý. Svět basketu je pro mě srdcovka, ale také žrout času a v menší míře i peněz. Doposud webové stránky díky Google AdSense vydělaly okolo 15.000 Kč. Na odměnách pro kolegy, resp. programátora (a webhosting), dále cenách do soutěží, jsem zaplatil bezmála 75.000 Kč. Rád.

Bohužel nyní nastal čas, kdy je náš rodinný rozpočet poměrně napnutý. Přítelkyně je na MD, resp. RD.

Loni na podzim nás citoval i slovutný Bleacher report

Měsíčně aktuálně stojí provoz webu se vším všudy okolo 4.500 Kč. Drtivou většinu z těchto peněz posílám kolegům, sám píši články a statusy “pro radost”. Rád bych Svět basketu zachoval v současném formátu. Jedná se zejména o články na webu, které stojí určité úsilí, čas a znalost basketbalu i žurnalistiky. Pokud se vám naše tvorba líbí a moc jsme vás (nebo váš oblíbený klub) za ty roky nenaštvali a chtěli byste udělat dobrý skutek, podpořte nás, prosím, libovolnou částkou. Zaslat ji můžete na bankovní účet níže.

218010375/0300

Občas jsou dny, kdy mám chuť se vším skončit. Ale dopamin je mocná droga. Vaše “lajky” na IG či FB a občasné pochvalné komentáře mi dávají sílu. Třeba “to” s kluky děláme dobře. Takže na brzdu nešlapeme a chystáme pro vás další porci soutěží a příspěvků. Mějte se fajn a jsem rád, že nás čtete!

Hezký podzim přeje

Martin Černý, šéfredaktor