Blog

Zpátky v čase: Potkali se v Japonsku

Mistrovství světa basketbalistů v dalekém Japonsku v roce 2006 patřilo k nejlepším turnajům celé historie bojů o Naismithův pohár. Účastnila se ho spousta hvězd hry pod bezednými koši a ti se asijskému publiku předvedli v plné parádě. Jugoslávii na trůnu vystřídalo Španělsko, kormidla USA se poprvé ujal kouč „K“ a svůj další velký úspěch zaznamenali mistři Evropy Řekové. Pojďme se nyní ohlédnout zpětně za turnajem…

Finálový turnaj 15. MS mužů hostilo od 19. srpna do 3. září 2006 celkem pět japonských měst – Hirošima, Sendai, Hamamatsu, Saporro a Saitama, kde turnaj vrcholil. Přiznivci basketbalu po celém světě řešili hned několik otázek ještě před jeho startem. Vrátí se hvězdní Američané na vrchol? Jakým způsobem se bude prezentovat Srbsko a Černá Hora po rozpadu Jugoslávie? Uspějí Němci s Nowitzkim? Kam až doskáče černý kůň, mistr Evropy – Řecko? Samotné mistrovství přineslo několik zajímavých poznatků, z nichž ten nejpříjemnější byla návštěvnost a zájem o basketbal v Japonsku, který překvapil nejednoho pozorovatele. 

LeBron, Dirk a ti ostatní

V zemi vycházejícího slunce se ukázala celá řada světových hvězd. Jednou z největších byl Němec Dirk Nowitzki z Dallasu, své umění ale předvedli např. Manu Ginobili (Argentina), pozdější MVP mistrovství Španěl Pau Gasol, vynikající australský pivot Andrew Bogut, tahoun Litvy Linas Kleiza, mladý Turek Ersan Ilyasova, hvězdný obr z Houstonu Yao Ming, další mladíček – Slovinec Goran Dragič,nebo vynikající Řek Theodoros Papaloukas. Nejvíce es si samozřejmě přivezli Američané, na jejichž rosteru nechyběla taková jména jako LeBron James, Carmelo Anthony, Dwight Howard či Dwyane Wade

LeBron a Carmelo Anthony při přerušení

Foto: FIBA
LeBron a Carmelo Anthony při přerušení

Ve skupinové fázi zcela jasně dominovaly čtyři týmy – Argentina, Španělsko,Řecko a USA. Své skupiny vyhrály bez jediné porážky a potvrdily, že si přijely pro medaili. Naopak mužstva Senegalu a dvou nováčků Panamy a (obrovského překvapení) Kataru nevyhrála ani jediný zápas. Favorité však více či méně naplnili předpoklady a postoupili do play-off. 

Obhájce z kola ven

Osmifinálové kolo proběhlo bez větších překvapení. Z normálu vyčnívali pouze Němci, kteří přetlačili Nigérii a jeden jediný bod 78:77 vítěznou střelou (koho jiného) než Dirka Nowitzkiho. V této fázi skončila pouť dvojnásobných šampionů a obhájců trofeje z roku 2002. Srbsko a Černá Hora totiž nestačila na Španělsko 75:87. Vzhledem k výkonům La Roji V Japonsku však zdolání “bývalých” Jugoslávců nešlo kategorizovat jako překvapivé. Ani ve čtvrtfinále se turnajový pavouk nedočkal nějakého šoku – Argentinci přejeli Turecko , Španělsko poslalo domů Litvu, Řecko ukončilo sezónu Francie a superfavorit z USA ukončil medailové sny Nowitzkiho a spol. v poměru 85:65. 

Opory Hellas Sofokoklis Schortsanitis a Theo Papaloukas v diskuzi s koučem Giannakisem

Foto: Reuters
Opory Hellas Sofokoklis Schortsanitis a Theo Papaloukas v diskuzi s koučem Giannakisem

Semifinálová bomba v Saitamě

Prvního dne v září se odehrála obě semifinále. A především to druhé vešlo do dějin basketbalu. Mistři Evropy Řekové se postavili největšímu favoritu – USA. Diváci v hale viděli zápas, na nějž se nezapomíná. Jihoevropané pod taktovkou skvělého Papaloukase byli více než vyrovnaným soupeřem. Američané se museli hodně snažit, aby nenechali v euforii hrající Řeky utéct na vyšší rozdíl ve skóre. Svůj životní zápas v dresu Hellas odehrál obrovitý pivot Sofoklis Schortsanitis přezdívaný „Baby Shaq“, jenž Američanům nastřílel 14 bodů za 17 minut herního času. Skvěle organizovaným Řekům se nakonec za ohromného jásotu diváků povedlo postoupit do finále po vítězství 101:95 – nastřílet Američanům stovku se nepovede každý den. Jejich finálovým soupeřem se stalo Španělsko, které přetlačilo o jeden bod Argentinu skórem 75:74, ale přišlo o zraněného tahouna Gasola. 

Semifinále USA – Řecko

Viva Espaňa a Američané s bronzem

V souboji poražených hledali Američané přeci jen nějakou chvíli motivaci pro boj o bronzovou příčku. Asi nejlépe ji našel křídelník Dwyane Wade (32 bodů), který skvělým střeleckým výkonem dotáhl USA na bednu – 96:81. Argentina v čele s Ginobilim tak musela dát vale Japonsku bez cenného kovu. Ve velkém finále, hraném 3. září 2006 v Saitamě nastoupili do evropské bitvy Španělé Řekové. Mistrům Evropy hrál do karet fakt, že se soupeř musel obejít bez své největší hvězdy. S čím však Řecko nepočítalo, byl famózní záskok Jorgeho Garbajosy (20 bodů spolu s Navarrem), jenž nahradil Gasola a zajistil si ve Španělsku nesmrtelnost. Evropští šampioni se zmohli ve finále na slabých 47 bodů a podlehli 47:70. Titul světového šampiona tak zaslouženě připadl neporaženému Španělsku. 

Finále mezi Řeckem a Španělskem

Cenu MVP (Nejužitečnější hráč turnaje) dostal zcela po zásluze pivot mistrů světa Pau Gasol. Hvězdná pětka MS, tedy All-Star team doznal této konečné podoby:

Theo Papaloukas (Řecko) – Manu Ginobili (Argentina) – Carmelo Anthony (USA) – Jorge Garbajosa (Španělsko) – Pau Gasol (Španělsko)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *