Blog

Final4 2013: Olympiakos zvládl i obhájit!

Olympiakos Piraeus zvládl v Londýně obhájit triumf z Istanbulu 2012. Stal se teprve druhým mužstvem v novodobých dějinách Euroligy, jemuž se to povedlo. Na lavičce už u toho však stál nový trenér – Georgios Bartzokas, shodou okolností muž, který vede Olympiakos i letos.

Tehdy sedmačtyřicetiletý Bartzokas vedl poprvé velkoklub formátu Olympiakosu a stál před nesnadným úkolem. Dovést tým do londýnského Final4 a nejlépe obhájit cennou euroligovou trofej. To vše v sezoně, kdy už s Olympiakosem všichni museli počítat. Do té doby byl totiž tak trochu ve stínu Panathinaikosu, který v šesti předcházejících v Eurolize triumfoval třikrát.

I v sezoně 2012/2013 se o účast mezi smetánkou pokoušel český mistr ČEZ Basketball Nymburk. I tentokrát Středočeši nestačili na domácí klub: V semifinále kvalifikace je vyřadilo po výsledku 89-83 Cantu. Nymburku tak musely stačit střety s euroligisty CSKA (znovu pod Ettorem Messinou) a Chimki “pouze” na úrovni VTB ligy. A ještě jedna česká euroligová stopa: MVP 9. kola základních skupin byl jmenován křídelník Chalonu Blake Schilb s užitečností 38!

Zápas mezi Nymburkem a CSKA Moskva (63-76) v pražské O2 Aréně

Žalgiris postrachem favoritů

Fáze TOP16 prošla v této sezoně změnami. Místo čtyřech skupin po čtyřech, se v rámci zatraktivnění mužstva soustředila do dvou skupin po osmi celcích, které se utkaly dvakrát každý s každým. Větší porce zápasů příliš nevoněla týmům s užší rotací, takže například Žalgiris do play off nepronikl i přesto, že v základní skupině vyhrál 8 z 10 duelů. TOP16 zakončil s bilancí 6-8 a ke dvěma kýženým výhrám navíc mu nepomohla ani nejvyšší návštěvnost v rámci celé Euroligy (13.400 fans na zápas) v nové Žalgirio Aréně.

“NBA” v Žalgirio Aréně

Do play off postoupila v této sezoně vesměs všechna favorizovaná mužstva, možná s výjimkou Sieny. Poměrně překvapivě si pak ve čtvrtfinále poradil Real s Maccabi 3-0, úlohu favorita potvrdil CSKA Moskva proti Laboral Kutxe (3-1). Dvě série na pět duelů zvládl lépe obhájce Olympiakos (proti Efesu) a rovněž Barcelona (proti Panathinaikosu).

Olympiakos noční můrou CSKA

Řecký velkoklub dokázal po Maccabi Tel Aviv (2004, 2005) jako druhý tým v novodobé historii Euroligy obhájit celkové prvenství. V obzvlášť pikantním semifinále č. 1 vyzval Olympiakos znovu ruský CSKA. Tedy mužstvo, kterému o rok dříve parta kolem Vassilise Spanoulise doslova ukradla pohár před nosem. Kdo čekal ruskou vendetu, ten se přepočítal. Tým trenéra Bartzokase limitoval CSKA na nevídaných 52 bodech a stylem start-cíl postoupil do finále (69-52).

Hráči Olympiakosu se radují z postupu přes CSKA Moskva

Foto: euroleague.net
Hráči Olympiakosu se radují z postupu přes CSKA Moskva

Ve druhém semifinále byl Londýn svědkem španělského derby. Ještě na konci 33. minuty na tom byla po Inglesově trojce lépe Barca (61-52). Jenže Královský klub poté “zbláznil“ devíti body (ze 17) kapitán Reyes, jenž řídil šňůru Realu 22-6 a postup jistil šestkami Sergio Rodríguez.

V zápase o třetí místo se nakonec o bod radovali hráči CSKA Moskva: Guard Jackson vymazal v závěru šestkou Navarrovu trojku na 72-73 a druhou rozhodl o triumfu Rusů 74-73. Čekání CSKA na další euroligovou trofej se protáhlo už na pátou sezonu.

Finále nezačal Olympiakos právě nejlépe, po první desetiminutovce prohrával po smršti trojek Realu 10-27. Obhájce ale propad zastavil a rozehrávači Law se Spanoulisem přitáhli na poločasových 37-41. Celkově v utkání pomáhaly Řekům trestné hody, jichž stříleli nevídaných 42 (a 33 proměnili)! Do závěrečného dějství se šlo za vyrovnaného stavu a rozhodnutí padlo okolo poloviny poslední části, to když Shermadini s Papanikolauem zvyšovali na 84-70. Dvouciferný náskok si obhájci už udrželi až do konce a poté mohl vypuknout gejzír řecké radosti. Vassilis Spanoulis (ve finále 22b+4a) obhájil tituly MVP Final4 2012, tak i MVP základní části sezony 2012/2013.

Finálový souboj mezi Olympiakosem a Realem Madrid (100-88)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *