Blog

Final4 2010: Jak Navarro vystřílel Barce titul

V pařížském euroligovém Final4 2010 si daly dostaveníčko Barcelona, CSKA Moskva, Olympiakos a překvapivě také Partizan Bělehrad. Srbský outsider se senzační účasti nezalekl a zle proháněl favority. S Olympiakosem i s CSKA totiž padl shodně až v prodlouženích. Titul díky výborné obraně a střelci Juanu Carlosi Navarrovi brala Barcelona, s níž se radoval i český křídelník Luboš Bartoň.

Budoucí katalánští šampioni roku 2010 dokráčeli do Final4 naprosto suverénně: Z 18 zápasů odešli poraženi pouze dvakrát – poprvé se to povedlo v TOP16 Partizanu, podruhé v bratrovražedném derby Realu Madrid. I tak se musel ve čtvrtfinále Bílý balet sklonit Blaugranas v poměru 1-3.

Právě Partizan byl jedním ze dvou nejpříjemnějších překvapení sezony. Svěřenci trenéra Duška Vujoševiče si z domácí haly Pionir vytvořili nedobytnou pevnost, kde padly například Olympiakos, nebo zmíněná Barcelona. Přestože v součtu základní části a TOP16 zapsali bilanci 8-8, postoupili do vysněného čtvrtfinále. V něm mužstvo kolem kapitána Kecmana, guarda McCalebba a dlouhánů Veselého s Maričem správně načasovalo formu a překvapilo favorita z Tel Avivu už v jeho Nokia Aréně. K postupu do Paříže už pak “Grobarům” stačilo dvakrát uhájit Beograd Arénu, v níž se kvůli vyšší kapacitě play off hrálo. Utkání č. 3 a 4 sledovalo vždy téměř 21.000 lidí!

Třetí duel ČF mezi Partizanem a Maccabi

Podle očekávání si postup do Final4 zajistil také ruský gigant CSKA Moskva, tedy finalista z roku 2009. Kouče Ettoreho Messinu sice před sezonou vystřídal Jevgenij Pašutin, ale i on byl znám svým důrazem na defenzivu. A tak i tentokrát ruský tým přehrál Caja Laboral díky obraně. Necelých 66 inkasovaných bodů na zápas ve čtvrtfinálové sérii hovořilo jasnou řečí a Španělé urvali proti CSKA pouze třetí duel (66-53), v němž si hostující ofenziva vybrala náhradní volno.

To Olympiakos měl papírově nejsnazšího soupeře, jímž byla polská Gdyně. I tato série skončila 3-1 pro favorita, jehož táhla především trojice Chilldress – Kleiza – Teodosič. Pro Gdyni bylo však čtvrtfinále obrovským úspěchem. Už jen proto, že v TOP16 za sebou zanechala Unicaju a Žalgiris.

Štěstí a smůla Partizanu

V hale Bercy byla vylosována semifinále tak, že se dva největší adepti na titul – Barcelona a CSKA utkaly už v semifinále. Pro mnohé experty předčasné finále vyhovovalo jak Olympiakosu, tak i Partizanu, které tvořily druhou dvojici. V nervózním semifinále č. 1 Katalánci vymazali střelce CSKA a povolili soupeři jen 54 bodů. O triumfu Barcelony ale rozhodla až závěrečná tříminutovka, v níž zaznamenal koš s faulem Fran Vázquez a o dvě minuty později Rusy trojkou dorazil Erazem Lorbek. Osmibodový náskok pro Regal už byl dostatečný a konečný výsledek zněl 64-54. Tehdy dvacetiletý Ricky Rubio vedl vítěze 10 body a 8 asistencemi.

Bláznivé druhé semifinále bylo o ještě vyrovnanější a chvílemi to byl dokonce Partizan, jenž na neutrální půdě tahal za delší konec lana. Ale Olympiakos se nevzdal a na konečných 67-67 v normální hrací době smečoval hvězdný Childress a jelikož se na druhé neujala trojka McCalebba, šlo se do prodloužení. V něm hosté beze zbytku využili hned deseti šestek a přečkali i závěrečnou trojku Rašice, takže se štěstím postoupili do finále. Na výsledku 83-80pp se double-doublem podílel Litevec Kleiza, jenž byl po celou sezonu stěžejním článkem Olympiakosu. Jan Veselý zapsal rovněž double-double (13b+10d) a po Maričovi (30) byl druhým nejužitečnějším mužem Partizanu (22).

SF II: Partizan – Olympiakos

Primát pro Barcu, brambory pro Partizan

I ve druhém vstoupení srbského šampiona se ve Final4 zrodilo prodloužení. Partizan měl před utkáním určitě větší motivaci urvat bronz, CSKA cílil na zlato, takže po neúspěšném semifinále se nedala čekat stoprocentní koncentrace. Jako jeden z mála, který ji projevoval, byl ostrostřelec Langdon, jehož 32 bodů nakonec dovedlo Rusy k výhře 90-88 v prodloužení. Nastavení rozhodl trojkou další Američan – rozehrávač J.R. Holden. Jeho spoluhráč Viktor Chrijapa si podle očekávání odnesl cenu nejlepšího obránce euroligové sezony. Pro Partizan bylo i čtvrté místo fantastickým úspěchem, což hráči i činovníci s odstupem času přiznali. Jan Veselý zaznamenal v zápase o bronz 12 bodů a 6 doskoků za 27,5 minuty.

Jan Veselý v obležení hráčů Olympiakosu
Jan Veselý v obležení hráčů Olympiakosu
Zdroj: sport.cz

Finále mezi Barcelonou a Olympiakosem nakonec bylo výsledkově nejjednoznačnějším zápasem Final4 (86:68). Katalánci zvítězili ve všech čtyřech čtvrtinách a postupně si vybudovali dvouciferný náskok. Řeky jim pomohlo zdolat i 12 trojek a o třetinu z nich se postaral MVP Final4 Juan Carlos Navarro. Shooting guard zvaný La Bomba ve finále nasázel 21 bodů a byl nejlepším střelcem. Nejužitečnějším hráčem sezony 2009/10 v Eurolize byl zvolen rozehrávač Olympiakosu Miloš Teodosič, který v průměru zapisoval 13,4 bodů a 4,9 asistencí (s užitečností 16,8). Českou stopou ve finále byl Luboš Bartoň, jenž sice jako třináctý hráč nenastoupil, zlatou medaili pro vítěze Euroligy však také dostal.

Finálový duel mezi Barcelonou a Olympiakosem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *