Novinky

Barcelonští lvi pod piedestalem a Kyzlinkova exploze

Uplynulý víkend se nesl ve znamení národních pohárů. Skvělé výkony předvedl zejména Tomáš Kyzlink v Polsku a oporami Barcelony byli opět i Jan Veselý s Tomášem Satoranským. Více už v naší pravidelné rubrice “víkend s krajánky”.

Tomáš Satoranský s Janem Veselým odehráli ještě před reprezentační pauzou Copa del Rey v Malaze. Ve čtvrtfinále a semifinále si jejich Barcelona vedla nadmíru zdatně v útoku. Manrese i posléze Tenerife nastřílela stovku. Proti Manrese tým trenéra Grimaua zvítězil 102-91, avšak vcelku se zapotil. Češi pomohli k postupu: Jan Veselý přispěl 14 body, 6 doskoky a asistencí za 23,5 minuty. Tomáš Satoranský poté 5 body, 5 doskoky a asistencí za 22,5 minuty.

V semifinále proti Tenerife viděla katalánskou demolici ve druhé desetiminutovce v poměru 40-8, což byl základ pro barcelonský postup po výsledku 108-76. Barca trefila 12 trojek z 25 pokusů a za dva body se prezentovala 70% úspěšností. Satoranský byl třetím nejlepším střelcem Barcelony s 11 body, k nimž za 20,5 minuty přidal i 7 asistencí a 5 doskoků. Jan Veselý, jenž v tento den oznámil svou omluvenku z kvalifikačního okna reprezentace, přidal 8 bodů, 6 doskoků a asistenci za 18 minut.

Ve finále se Barcelona bohužel musela sklonit před úhlavním rivalem a suverénem letošní Euroligy – Realem Madrid. Královský klub rozhodl utkání ve druhé půli, jíž vyhrál 53-40 a celý zápas 96-85. Real velké finále ovládl z čáry trestného hodu (21/27 – 7/13) a na doskoku (36-27). Oba lvi patřili k tahounům svého týmu, Veselý zaknihoval 12 bodů, 5 doskoků a asistenci za 20,5 minuty, Satoranský přihodil 10 bodů, doskok a asistenci za 23 minut.

Nejlepší akce letošního finále Copa del Rey

Produktivní Bálint

Richard Bálint o víkendu zapsal druhý nejlepší střelecký počin ve druhé španělské lize. Ex-brněnský hráč pomohl 14 body, 4 asistencemi a doskokem za 27 minut k vysoké výhře svého Alicante proti Melille 90-66. Člen širšího kádru reprezentace proměnil čtyři ze sedmi trojek a za svým sezónním výkonem zaostal “jen” o šest bodů. Jeho tým zvítězil popáté v řadě a v tabulce se nachází s bilancí 14-7 na sedmém místě.

Nevedlo se Betisu Ondřeje Hanzlíka, jenž prohrál 78-92 v Coruni a český rozehrávač se mihl na palubovce jen šest minut a prezentoval se asistencí a jednou minutou trojkou. Betis není v tabulce daleko od sestupových vod s bilancí 8-13.

Tizona Burgos reprezentačního kouče Ocampa a power forwarda Böhma zvítězila 85-79 v Madridu nad Fuenlabradou a připsala si čtvrtou výhru z posledních pěti mačů. David Böhm stál tentokrát spíše v pozadí, za 18,5 minuty zvládl 2 body, 2 doskoky a 3 asistence, přičemž proměnil jen jednu ze čtyř střel z pole. Tizona však je díky lepšímu skóre už třetí v tabulce (15-6). A jakožto nováček je největším překvapením této sezony LEB Oro.

Slovenský trenér Anton Gavel z Ulmu na vítězství v německém poháru nedosáhl. Těžký úkol porazit Bayern v jeho Audi dome se nepovedl, Gavelovi svěřenci prohráli 65-81. Bayern se doma prezentoval vynikající obranou, Bamberku v semifinále dovolil 62 bodů, úřadujícímu německému mistru pak ve ve finále jen o tři body více.

Nejlepší akce finále německého poháru

Ve druhé Bundeslize se nedařilo Giessenu Šimona Krajčoviče, jenž podlehl v souboji z vrchu tabulky ve Frankfurtu vysoko 67-94. Slovenský playmaker zapsal 7 bodů, 2 doskoky a 4 asistence a nevystoupil z průměru celého týmu. Giessen přesto zůstává v tabulce pátý s bilancí 15-8.

Kyzlinkova galapředstavení stačila na bronz

Tomáš Kyzlink skončil se svým Wloclawkem třetí v polském poháru. Anwil nejprve ve čtvrtfinále v Sosnowieci zdolal Toruň nejtěsnějším rozdílem 90-89 po prodloužení a Kyzlink byl nejlepším střelcem vítězů. Zkušení křídelník zaznamenal 21 bodů, 4 doskoky a 5 asistencí za 30 minut a proměnil 6 ze 13 střel z pole a 7 z 9 šestek. Ještě větší parádu si český reprezentant nechal na semifinále s Ostrówem Wielkopolskim, avšak ani on neodvrátil porážku 85-94. Třicetiletý borec si s obranou soupeře dělal, co chtěl a se 30 body (9/18 z pole a 6/7 TH) byl jasně nejlepším šutérem Wloclawku i celého mače. Jelikož se v Polsku zápasy o bronz nahrají, třetí místo bral Anwil zároveň se druhým poraženým semifinalistou Trepl Sopotem. Ve finále poháru pak slavila Legia Varšava, která suverénně porazila Ostrów 94-71.

Některé koše Tomáše Kyzlinka ze semifinálového duelu uvidíte v tomto videu

V Britské lize podlehla v přestřelce Caledonia Gladiators Lukáše Palyzy na hřišti Cheshire Phoenix 93-100 a český křídelník zapsal 7 bodů, 2 asistence a doskok za 14 minut. Po tomto souboji druhého se třetím tak Palyzův celek zůstává v tabulce třetí (15-11).

Patrik Auda musel ve druhé japonské lize skousnout dvě stobodové porážky svého Aamori. Nejprve v sobotu prohrálo Aamori s Chibou 96-105 (Auda 21b+3d+4a za 26,5 min.), v nedělní odvetě byl rozdíl ještě vyšší 78-102 (20b+8d+3a za 25,5 min.).

Slovenský obr Tomáš Pavelka si v dresu Šiauliai zahrál Final4 litevského poháru krále Mindaugase. V semifinále los “šavlím” přiřkl nejobávanějšího protivníka – euroligový Žalgiris. S tímto velkoklubem dokázal outsider držet krok prakticky celý zápas a ještě v poločase vedl o šest bodů. Nakonec se projevila síla Kaunasu a ten díky nevídaným 87% dvojkám slavil postup do finále po výsledku 87-77. Pavelka si za 19,5 minuty připsal 11 bodů a 8 doskoků a byl čtvrtým nejlepším střelcem svého týmu. V duelu o třetí místo pak třiadvacetiletého pivota obránci Rytasu lépe střežili a Pavelka zapsal pouze 6 bodů, 6 doskoků a asistenci za 19 minut. Šiauliai podlehl i tomuto favoritovi hrajícímu Ligu Mistrů těsně 89-94.