BlogKomentářeNovinky

Trade deadline v NBA

Přestupové šílenství v NBA je u konce. 10.2. skončila letošní trade deadline a my se spolu podíváme, co podstatného se událo.

Přestupová bomba

Bez debat největší přestup, který se před deadline stal. Do Philadelphie míří James Harden a Paul Millsap, opačným směrem pak Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond a dva výběry v prvním kole draftu.

No, na první pohled bych řekl, že Brooklyn vydělal. Simmons je mladší než Harden a do týmu střelců se bude jeho obrana a playmaking hodit. Otázka samozřejmě je, jak na tom Ben Simmons bude po dlouhé zápasové odstávce (a po psychické stránce?). Andre Drummond i Seth Curry mohou přidávat velmi kvalitní příspěvky z lavičky. K tomu ještě dva výběry v prvních kolech, to je velmi slušný zisk.

Z pohledu Sixers je to však také velmi slušný kauf. Simmons je sice mladá hvězda, ale odmítal za Philadelphii nastoupit. Celé to tedy bylo o tom, zda za něj zvládnou přivést nějakou hvězdu. To se povedlo. Dle mého za Hardena dali až příliš, ale pokud si Harden vyhoví s Embiidem, mohou ve Philly sahat po úspěchu už tuto sezónu.

Další velké přestupy

Hodnotím to tak, že krom velké výměny mezi Brooklynem a Philadelphií se odehráli ještě dva velké přestupy.

Prvním z nich je určitě obchod mezi Sacramentem Kings a Indianou Pacers. Do Sacramenta se přesouvá Domantas Sabonis, Jeremy Lamb, Justin Holiday a pick ve druhém kole. Indiana získává Buddyho Hielda, Tyrese Haliburtona a Tristana Thompsona.

Sabonis je bez pochyb jeden z nejlepších hráčů z Evropy a spolu s Foxem bude v Sacramentu tvořit zajímavé duo. Možná takové duo, které by se mohlo pohybovat na okraji play-off, víc asi ne. Pacers odchodem Sabonise ztratili hodně. Uvidíme, co Hield a mladý Haliburton. Oba letos průměrují 14 bodů na zápas a jsou velmi nebezpeční z dlouhé vzdálenosti. Trochu se však obávám, že pod košem to bude u Pacers hořet.


Druhý z obchodů se udál v hlavním městě. Nejdřív odešel Montrezl Harrell za Ishe Smitha, Vernona Careyho Jr. a pick ve druhém kole. Poté tým opustil Davis Bertans a Spencer Dinwiddie, ale.. přišel Kristaps Porzingis! První zmiňovaný trade se dle mého Wizards moc nepovedl, ale Porzingis je určitě zajímavou posilou. Otázka je jako vždy zdraví, ale za Bertanse a Dinwiddieho je to myslím přijatelný risk.

Feb 3, 2020; Indianapolis, Indiana, USA; Indiana Pacers forward Domantas Sabonis (11) is guarded by Dallas Mavericks center Kirstaps Prozingis (6) during the first quarter at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Brian Spurlock-USA TODAY Sports

Tomáš Satoranský

Zažil divokých pár dní. Nejdříve s byl s Hartem, Alexandrem-Walkerem, Louzadou a třemi picky v draftu vytrejdován do Portlandu. Opačným směrem putoval Larry Nance Jr., Tony Snell a hlavně CJ McCollum. Fanušky McColluma jsem určitě zklamal, když jsem ho nezařadil mezi největší přestupy letošní deadline, ale jeho přestup do Pelicans beru spíš jako malé neštěstí. Škoda, zasloužil by si určitě play-off tým. Za vše mluví první utkání v dresu New Orleans, když střílel 6-21 z pole a po prohře o 20 nebude zrovna nadšený. Snad se mýlím a změna prostředí mu bude vyhovovat.

Zpátky k Satymu! Tohle angažmá netrvalo dlouho. Hned další den byl totiž ohlášen Tomášův přestup do San Antonia. V rámci výměny tří týmů dostali Spurs krom Satyho ještě pick ve druhém kole. Utah Jazz získal Nickela Alexandera-Walkera a Juana Hernangomeze. Do Portlandu přišel zraněný Joe Ingles, Elijah Hughes a pick ve druhém kole.

Určitě je to lepší varianta, než zůstat v Portlandu. Herní styl Spurs by přece jen Satymu sedět mohl, ale v backcourtu je znovu spousta konkurence. Těžko něco předpovídat, budeme si muset počkat, co kouč Pop vymyslí. Naděje však umírá poslední!

Tomáš Satoranský v dresu Pelicans

C’mon, do something!

Tahle fráze/meme určitě zní v hlavách fanoušků LA Lakers a NY Knicks. Oba týmy během deadline neudělali vůbec nic. Dvě z největších značek světového basketbalu tak dále zůstávají mimo play-off a stále s na chlup stejným týmem. Jako fanoušek Lakers na toto téma radši dál psát nebudu. Jak jsem psal před pár řádky.. naděje umírá poslední.

Přehled dalších výměn a pohybů napříč ligou najdete ZDE.