KomentářeNovinky

Víkend s krajánky: Balvín neodvrátil vyřazení, Ihring pálil ostrými

Máme pro vás tradiční pondělní rubriku a dnes v perexu pouze napovíme, že se o víkendu nejvíce dařilo Ondřeji Balvínovi, Mariu Ihringovi, Vojtěchu Hrubanovi a Tomáši Kyzlinkovi.

Ve čtvrtečním duelu Euroligy se Barce podařilo vyhrát nad Partizanem 94-76, ale vyrovnaný duel rozhodla až díky poslední čtvrtině 20-8. Čeští reprezentanti přispěli komplexními výkony na obou stranách palubovky: Jan Veselý zapsal za 25 minut 8 bodů, 5 doskoků a 3 asistence při střelbě z pole 4/6, Tomáš Satoranský poté 7 body (3/6 z pole), 5 asistencemi a doskokem za 23,5 minuty. V ACB lize kouč Grimau oba české lvy šetřil a hned z toho byla nečekaná domácí porážka s Breoganem 85-88.

Joventut Vladimíra Brodzianského má za sebou týden, v němž jeho ofenzíva strádala. Nejprve ve čtvrtfinále play off Eurocupu prohrál v Paříží 70-86, aby v ACB lize navázal vysokou porážkou v Bilbau 71-92. Slovenský power forward v Eurocupu zaznamenal 7 bodů (3/5 z pole) a 2 doskoky za 22,5 minuty, v lize si statistiky téměř identicky prohodil – 3 body a 7 doskoků za 21,5 minuty. Ve druhém zmíněném mači měl “Brodzo” neseřízená mířidla, minul osm z devíti střel z pole.

Ve druhé španělské lize zvítězil Betis Sevilla Ondřeje Hanzlíka 78-67 v Estele. Český guard se ale příliš na “place” neohřál a za pět minut pomohl týmu 2 body, doskokem a asistencí.

Vynikající formu potvrdilo Alicante Richarda Bálinta, které zdolalo Estudiantes 75-65. Prvních osm celků LEB Oro je za sebou zarovnaných v rozmezí tří výher a Alicante jich má nyní na kontě 17. Na vedoucí Coruňu ztrácí pouhá dvě vítězství. Richard Bálint si zahrál 16,5 minuty a zaknihoval 8 bodů (3/5 z pole), 3 asistence a doskok.

Nováček Tizona Burgos drtivě zvítězil v Castellu 112-72, avšak David Böhm nenastoupil. Tým reprezentačního trenéra Ocampa ale poskočil už na druhou v lize, o lepší skóre (ze vzájemného dvojzápasu) před městského rivala San Pablo Burgos!

Kyzlink nejlepším střelcem

Tomáš Kyzlink pokračuje v Polsku ve výtečné formě. Jeho Anwil ale navzdory 20 bodům (6/13 z pole), 3 asistencím a doskoku českého křídla podlehl doma Zielone Góře 75-93. Pro vedoucí tým polské ligy to byla druhá porážka ze tří mačů po reprezentační přestávce, i tak ale Wloclawek ligu vede s náskokem dvou triumfů.

Tomáš Kyzlink najíždí do koše Zielone Góry
Foto: FB Anwil Wloclawek

Cholet Vojtěcha Hrubana si v Lize Mistrů zkomplikoval postupové šance na play off. Ve francouzském derby podlehl ve Štrasburku 84-96 a situaci nemá ve svých rukou. Tento týden potřebuje Hruban a spol. uspět na horké palubovce už jistého postupujícího – Malagy a zároveň doufat, že Tofas neporazí Štrasburk. Zkušený český křídelník v odehraném duelu Ligy Mistrů téměř neodpočíval a za takřka 37 minut nasázel 17 bodů (4/6 trojky) a přidal 3 doskoky a 2 asistence. Spolu s kolegou Campbellem byli nejlepšími střelci svého týmu.

Pojďme do Německa. Braunschweig Martina Peterky prohrál těsně v Ludwigsburgu (který i nadále koučuje bývalý trenér USK Josh King) 82-86. Český power forward v tomto utkání příliš vidět nebyl, za 17,5 minuty zaznamenal 5 bodů, 2 doskoky a asistenci.

Ve druhé německé lize znovu zvítězil Giessen Šimona Krajčoviče a slovenský rozehrávač si připsal půl minuty před koncem asistenci na vítězný koš spoluhráče Fundiče. Giessen tedy vyhrál na půdě rezervy Vechty 89-88 a v tabulce je po čtyřech zářezech v řadě již čtvrtý. Na vedoucí Trevír přitom ztrácí dva triumfy. Krajčovič byl druhým nejužitečnějším hráčem hostů (16) s bilancí 8 bodů (3/5 z pole), 5 doskoků a 4 asistencí.

Patrik Auda prožil statisticky jeden z nejhorších víkendů ve druhé japonské lize. Jeho Aamori prohrálo dvakrát v Chibě a český pivot tentokrát nijak nevyčníval. V sobotu Chiba zvítězila 100-95 (Auda 11 bodů a 3 doskoky za 22,5 minuty), v neděli pak 85-78 (Auda 10 bodů a 4 doskoky za 25,5 minuty).

Balvín v ráži vyřazení neodvrátil

Tradiční podkošovou oporou Prometeje v Eurocupu i v lotyšsko-estonské lize je Ondřej Balvín. Reprezentační obr nejprve v úterý ani monstrózním double-doublem neodvrátil vyřazení ukrajinského celku z play off Eurocupu na hřišti Bourgu 82-95. V tomto čtvrtfinále Balvín předvedl 19 bodů (9/15 z pole), 14 doskoků a navrch i dva bloky a asistenci. To vše za 26,5 minuty. V lize si jeho tým po vyřazení z Eurocupu zchladil žáhu na Keile, jíž zdemoloval 113-59. A český pivot zaznamenal 10 bodů, 7 doskoků a 2 asistence za 19 minut.

Nejlepší akce eurocupového čtvrtfinále mezi Bourg a Prometejem

Ve zlepšených výkonech pokračuje na jaře i Valmiera slovenského power forwarda Maroše Zelizňáka. Zvítězila (83-76 v Raple) totiž potřetí z posledních pěti klání a pětadvacetiletý hráč dostal důvěru na 32,5 minuty, za něž nasbíral 4 body a 4 doskoky.

Šiauliai Tomáše Pavelky ztratilo šanci na play off už dříve a kvůli krachu klubu Gargždai sezonu pouze dohrává. O tomto víkendu “šavle” prohrály s Mazekai 91-94, ačkoli ještě v polovině třetí periody třímaly 17-bodový náskok. Pivot Pavelka přihlížel obratu soupeře a sám se do statistik zapsal 10 body, 4 doskoky, 2 asistencemi a 2 zisky za 24 minut a také střelbou z pole 5/6.

Pakš, v němž působí slovenský rozehrávač Mario Ihring, nezvládl veledůležitý souboj o play off v Szedeaku (87-92). Dvě kola před koncem Pakš ztrácí na příčky zaručující play off dvě vítězství a jen dvě vysoké výhry (a dvě vysoké porážky Pécsi) by mohly Ihringův celek posunout do vyřazovacích bojů. Slovenský reprezentační playmaker ale ve víkendovém mači zaujal 29 body (11/24 z pole), 3 asistencemi a 2 doskoky, což byl jeho nejlepší střelecký počin sezony po dvou 28-bodových nástřelech. Hrdinou duelu byl ale domácí Američan Noah Locke, jenž druhý zápas po sobě nastřílel 41 bodů!