Blog

Jankovič: Duel dvou odlišných stylů a levická dominance pod košem

Final4 Interagros Slovenský pohár vypukne už v sobotu v Levicích. Zatímco Levice a Spišská Nová Ves si musely postup do semifinále vybojovat, Svit a Lučenec postoupily bez boje. Mohla za to onemocnění COVID-19 v kádrech Interu a Prievidze v posledních dvou týdnech. O svůj pohled na Final4 Interagros Slovenského poháru jsme požádali legendu Niké SBL a asistenta NH Ostrava Sašu Jankoviče, který napsal tento blog.

Patrioti Levice – BK Iskra Svit (19:15)

Levice jsou jakožto lídr Niké SBL a pořadatel Final4 Interagros Slovenský pohár velkým favoritem tohoto semifinále. Mají mužstvo, které je pospolu už dlouho a mají ve svém kádru několik kvalitních slovenských reprezentantů. Klid by měl týmu dodat i příchod (velezkušeného) bývalého maďarského reprezentanta Obbieho Trottera.

Svit je klub s dlouhou tradicí, jenž téměř vždy bojuje o nejvyšší mety v Niké SBL. V této sezoně se ale dost trápí: Pod Tatrami došlo ke změně trenéra a i několika hráčů. Mužstvo je složeno jako ”smallball tým”, nemají klasického pivota a v obraně nejvíce spoléhají na přebírání hráčů.

Levice budou mít velkou převahu pod košem, kde mají Bojanovského, Juríčka a Freemana. Svit musí naproti tomu věřit, že jeho nejlepší hráč Saša Avramovič podá nadstandardní výkon. Podtatranci se musí držet na dostřel a nesmí Patritům dovolit odskočit na vyšší vedení. Pokud by si totiž Levice vytvořily velký náskok hned zpočátku, těžko by se Svitu povedlo otočit. V Levicích se čeká vynikající atmosféra na tribunách, což je další plus pro domácí. Patrioti mají širší kádr a jsou doma, věřím jim, že si zahrají finále.

Tip na postup: Levice 70 % – Svit 30 %

Logo Interagros Slovenský pohár 2022

Grafika: Lukáš Droppan
Logo Interagros Slovenský pohár 2022

Spišskí Rytieri – BKM Lučenec (17:00)

V tomto semifinále jde o souboj, jenž nemá favorita. Lučenec sice prohrál oba dosavadní zápasy se Spišskou v Niké SBL, ale oba byly vyrovnané do samého závěru. Lučenec letos pod novým trenérem Sokolovským hraje atraktivní útočný basketbal založený na trojkové střelbě a rychlém protiútoku. V obraně jsou hodně agresivní a spoléhají i na zónu.

Loňský vítěz Slovenského poháru i Niké SBL Spišská Nová Ves měla pomalejší rozjezd sezony, výsledky byly jako na houpačce. To se posléze po změnách v kádru změnilo a přišly i pravidelné úspěchy. Rytířům se “povedly” nové posily Richardson s Morsellem a hrají teď kvalitní basketbal. Důkazem toho budiž postup do Final4 Alpe Adria Cupu i Slovenského poháru.

Bude to duel dvou odlišných stylů hry: Lučenec se opírá o velmi rychlou (místy až o “run and gun”) hru, mají výborné střelce, jimiž jsou Castlin a Biue a tento styl jim vyhovuje. I šikovní domácí hráči Zorvan s Bolkem se velmi dobře zapojili do systému trenéra Sokolovského.

Spišskí Rytieri obhajují trofej

Foto: Facebook SNV
Spišskí Rytieri obhajují trofej

Na druhé straně Spišská spoléhá na “rozumnou hru”. Jejich nejsilnější zbraně jsou v podkošovém prostoru, kde se opírají o balkánskou dvojici Stevanovič (Peak hráč měsíce ledna SBL) – Gavrilovič a operuje tam i zkušený Baťka. Slabinou Rytířů byla do Vánoc střelba zpoza oblouku, ale s příchodem nových Američanů na pozici 2 a 3 se to pomalu mění. Na rozehrávce spoléhají na Dalibora Hliváka (7.3b+2.8a za 25 minut), který když bude mít svůj den, může být X-Faktorem tohoto semifinále.

Oba dva týmy mají skvělou formu a oba vyhrály 8 z posledních 11 duelů. Rytíři z toho dvakrát v Alpe Adria Cupu (v nichž porazili silný Šenčur) a čtvrtfinále Slovenského poháru v Komárně. Lučenec pro změnu přesvědčivě zdolal Levice a úspěchy sbíral v Niké SBL. Čeká nás podle všeho zcela vyrovnaný zápas, v němž je obtížné tipovat postupujícího. Ale když musím, tak o malinko víc věřím Lučenci.

Tip na postup: Spišská Nová Ves 49 % – Lučenec 51 %

Autor: Saša Jankovič