BlogKomentářeNovinky

Skvělá sezóna Moranta

Ja Morant prožívá skvělou třetí sezónu v NBA. Zapisuje kariérní maxima ve většině statistik a jeho Grizzlies vyhrávají. Podívejme se na jeho dosavadní cestu v NBA.

Vstup do NBA

Univerzitní sezóna 2018/19. Všechna záře světel se točí kolem hráčů na TOP univerzitách, především pak Duke University se Zionem Williamsonem a RJ Barretem. Trochu upozaděn je tak jeden velký hráč, který mlčí v zákoutí nepříliš sledované Ohio Valley Conference. Abych byl přesný, on určitě nemlčí. Ja Morant za univerzitu Murray State zapisuje 23.1 ppg, 10.7 apg, 6.3 rpg a 1.7 spg. Každý týden se na internetu objeví nějaká šílená akce z dílny mladého rozehrávače a než se jde k Draftu, každý už Moranta zná.

Morant je vybrán druhý po Zionovi. Jeho novým domovem se stává Memphis. Na internetu trendují články typu „Ja Morant is the next Russell Westbrook..but better“. Okamžitě se stává tváří organizace a s průměry 17.8 ppg a 7.3 apg je zvolen Nováčkem roku!

Draft 2019 – Ja Morant a komisionář NBA Adam Silver

Nejlepší atlet v lize?

Tak například u draftu byl Morantovi naměřen vertikální výskok 42 inches (necelých 107 cm). Průměr u draftu je 28 inches (71 cm). Zion Williamson vyskočil u Draftu ještě o něco výš, ale co z toho, když v první sezóně odehrál pouze 24 utkání. Naopak Morant se od Draftu atleticky neustále posouvá. Vertikálně je neskutečný, je jedním z nejrychlejších a nejhbitějších hráčů v NBA a k tomu je přes svou postavu i velice silný. Morant dokáže skvěle absorbovat kontakt a když k tomu přidáme dynamiku, dokáže i jako guard vést ligu v bodech v bedně. Ano, Ja Morant skóruje z vymezeného území častěji než Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokič či Anthony Davis. Ve dvaadvaceti letech u něj stále velký prostor pro zlepšení fyzických kvalit.

Morant je sice se 191 cm jedním z menších hráčů, na druhou stranu má na svou výšku skvělé rozpětí paží 201 cm. Letos doskakuje téměř 6 míčů na zápas, přidává 1.3 zisku. Svou rychlostí je v obraně velice nepříjemný, dokáže s kýmkoli soupeřit nad obručí, ale zároveň nedělá zbytečné fauly, které by ho mohli odstavit ze hry.

Když mluvím o soupeření u obruče. Řekněte, kdo neviděl Morantův blok proti LA Lakers? Nevěřím, že je tu někdo takový, ale pro jistotu přidávám video, protože to Vás přesvědčí lépe než moje argumenty.

MVP?

Ja Morant má skvělou sezónu. Momentálně mu patří sedmé místo v tabulce střelců, když píše 26.43 bodů na zápas. K bodům přidává Morant v průměru 7 asistencí a již zmíněných 6 doskoků a 1.3 zisku. U Moranta byla vždy otazníkem střelba. Letos střílí kariérní maximum 34% za 3 body a i solidních 76% z čáry trestného hodu. Ke skvělým osobním statistikám však Morant přidává i to nejdůležitější. Je lídrem a týmu se pod jeho taktovkou opravdu daří. Memphis je momentálně v nabité Západní konferenci třetí s bilancí 37-18! Dvaadvacetiletému rozehrávači sekundují další mladíci jako Jaren Jackson Jr (22 let), Desmond Bane (23 let) a De’Anthony Melton (23 let). Tento mladý tým Grizzlies si určitě brousí zuby na velikány Západu.

Letos se Morant poprvé objeví v All-Star Game. Premiéra je to velká, protože Morant bude členem základní pětky jednoho z týmů. V hlasování fanoušků, hráčů a médií tak předčil například Luku Dončiče či Devina Bookera. Krom toho se Morant se stále častěji objevuje v konverzacích o nejužitečnějším hráči sezóny. Může prorazit v konkurenci Jokiče, Curryho, Antetokounmpa či DeRozana? Dokáže se ještě atleticky posunout a předvádět neskutečnou dynamiku i v dalších letech? Na odpovědi si budeme muset počkat. Hlavně, ať se tomuto skvělému atletovi vyhýbají zranění, protože nám ještě může předvést velké věci!