Blog

Rio 2016: Zlatá rozlučka kouče “K”

31. letní olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru nepřinesly (alespoň co se basketu týká) žádné novinky. Mužský i ženský výběr USA potvrdily svou vládu pod pěti kruhy. Přestože američtí muži nepřijeli až v tak hvězdné sestavě, nakonec přece jen zvítězili. Američanky pak předvedly, že v ženském basketbale nemají konkurenci. Pojďme si turnaj v Jižní Americe připomenout a vrátit se čtyři roky v čase…

Virus Zi-ka, jistá forma chřipky, byl velký strašák pro celou olympiádu. Na úroveň basketbalových turnajů to naštěstí nemělo žádný vliv. Přesto turnaj mužů již před svým startem přišel o některé velké hvězdy. Obrovskou absenci znamenal pro Španělsko Marc Gasol. Za Argentinu po ukončení kariéry nenastoupil Pablo Prigioni, domácí Brazilci byli citelně oslabeni o pivota Tiaga Splittera, chybělo také srbské křídlo Sacramenta Nemanja Bjelica. Superfavorit USA postrádal krom jiných LeBrona Jamese, nenastoupil ani Stephen Curry, na své třetí hry neodletěl Kobe Bryant a stejně tak Chris Paul

Američané stoprocentní, Španělé tápou

V základní skupině A potvrdili dominanci hráči USA. Soupeři jako Čína, Venezuela a Francie schytali sto a víc bodů. Ačkoliv třeba proti Francii byl rozdíl tříbodový a se Srbskem (94:91) nebo Austrálií (98:88) se hvězdy NBA velmi nadřely. Postup si zajistily dále Austrálie, Srbsko a Francie. Skupinu B trochu oproti očekávání vyhráli Chorvaté před Španěly, postup brala také Litva a Argentinci. Pořádající Brazílie zůstala před branami play-off. Jediná Čína nedokázala vyhrát na turnaji ani jeden zápas a skončila s bilancí 0-5. 

Lídr Španělska Rudy Fernández

Foto: USA Today
Lídr Španělska Rudy Fernández

Balkánské derby a souboje rivalů

V klíčové fázi turnaje, tedy ve čtvrtfinále se potkali nejprve Litevci s Australany. Pobalťané neměli nárok a padli 64:90. V dalším, z celé řady klíčových zápasů, se potkali geografičtí sousedé – Španělsko a Francie a znovu (jako před čtyřmi lety) slavili Pyrenejci po vítězství 92:67. Američané a Argentina se potkali tentokrát o kolo dřív, než obvykle, a přestože Ginobili aspol. začali bez bázně a hany, nakonec jasně odešli poraženi 78:105. Skvělý a vyrovnaný zápas sehrály v balkánském derby Chorvatsko a Srbsko. Nakonec byli šťastnější o tři body svěřenci kouče Djordjeviče a postoupili do bojů o medaile. 

Tentokráte v semifinále došlo na souboj velikánů USA proti Španělsku. Ačkoliv se Pau Gasol (23 bodů, 8 doskoků) snažil, co mohl, kolektivní pojetí a skvělý doskok zámořských hráčů poslaly USA do finále. Blýskli se střelec Klay Thompson (22 bodů) a především hráč zápasu DeAndre Jordan (9 bodů, 16 doskoků, 4 bloky), jenž řádil pod oběma koši jako černá ruka. V defenzivním zápase plném technických chyb nakonec zvítězil favorit.

Nejlepší akce “předčasného finále”

Ve druhém semifinále nenavázala Austrálie na skvělé výkony z předchozího průběhu turnaje a jednoznačně podlehla Srbům 61:87. Jejich playmayker Miloš Toedosič zahrál skvělý zápas – 22 bodů a 5 asistencí toho budiž důkazem. 

Zlatá rozlučka, první medaile pro Srby

Zápas o bronz se zapsal do historie. Úchvatný boj plný krásných akcí a přetahovaná o každý bod dopadla o “chlup” lépe pro Evropany. Španělsko zvítězilo o jediný bod 89:88 (Gasol opět exceloval – 31 bodů + 11 doskoků). Australané tak po čtvrtém místu doma v Sydney 2000 nedokázali vybojovat bronz ani v Brazílii.

Finále mělo od první čtvrtiny jasný průběh. Srbové chvíli drželi krok, jenže pak se rozstřílel Kevin Durant (30 bodů) a bylo po nadějích. Američané ovládli i doskok (Cousins 15, Jordan 9) a nebylo co řešit. Největší favorit opět získal zlato a přichystal tak očekávanou rozlučku pro svého kouče. Legendární trenér Duke University Mike Krzyzewski skončil a předal štafetový kolík Greggu Popovichovi.

Carmelo Anthony se stal prvním americkým basketbalistou hrajícím na čtvrtých hrách (3 zlata, 1 bronz) a nejlepším střelcem v historii amerických výběrů. Ten večer ale slavilo i Srbsko a to první basketbalovou medaili v historii samostatného Srbska z OH a to hned při své premiérové účasti. 

DeAndre Jordan smečuje v semifinále proti Španělům

Foto: FIBA
DeAndre Jordan smečuje v semifinále proti Španělům

USA – olympijský vítěz : Jimmy Butler, Klay Thompson, DeAndre Jordan, Kyle Lowry, Harrison Barnes, DeMar DeRozan, Kyrie Irving, Kevin Durant, DeMarcus Cousins, Paul George, Draymond Green, Carmelo Anthony. Trenér: Mike Krzyzewski 

MVP turnaje: Kevin Durant (USA)

Konečné pořadí: 1. USA, 2.Srbsko, 3. Španělsko, 4. Austrálie, 5. Chorvatsko, 6. Francie, 7. Litva, 8.Argentina, 9. Brazílie, 10. Venezuela, 11. Nigérie, 12. Čína

Ženský turnaj

V ženském turnaji potvrdily svou absolutní nadvládu nad světem hráčky USA, které v turnaji nezaváhaly a připravily pro svého trenéra Gena Auriemmu zlatou rozlučku. Domácí Brazílie skončila obdobně jako v mužském turnaji před branami play-off. Dobře se naopak podle očekávání prezentovaly Španělky a Austrálie.

Ve čtvrtfinále přišel šok, když vítězky skupiny A Australanky podlehly úřadujícím mistryním Evropy ze Srbska 71:73 a poprvé od Atlanty 1996 odjely z olympiády bez medaile. Španělsko o koš udolalo Turkyně 64:62, Francie Kanadu 68:63 a USA zcela přejely Japonsko 110:64. 

V semifinále v evropské bitvě Srbky tentokrát nestačily na Španělsko vedené skvělou Albou Torrens a prohrály 54:68. Francie zase neměla nárok proti USA a padla 67:86. 

V zápase o bronz slavilo Srbsko výhru o 7 bodů 70:63 nad Francií a zisk bronzové medaile. Srbské ženy získaly stějně jako srbští muži při premiérové účasti na LOH první medaili. Pro Srbsko tedy byl basketbal na hrách v Riu velmi úspěšným sportem.

Ve finále ani opory Torrens a Nicholls nepomohly Španělkám k senzaci. Američanky překonaly stovku a konečným výsledkem 101:72 obhájily zlaté medaile z Londýna. Olympijský turnaj vyhrály již pošesté za sebou. 

Olympijské vítězky USA

Foto: Pinterest
Olympijské vítězky USA

USA – olympiský vítěz: Lindsay Whalen, Seimone Augustus, Sue Bird, Maya Moore, Angel McCoughtry, Breanna Stewart, Tamika Catchings, Elena Delle Donne, Diana Taurasi, Sylvia Fowles, Tina Charles, Brittney Griner. Trenér: Geno Auriemma

Konečné pořadí: 1. USA, 2. Španělsko, 3. Srbsko, 4. Francie, 5. Austrálie, 6. Turecko, 7. Kanada, 8. Japonsko, 9. Bělorusko, 10. Čína, 11. Brazílie, 12. Senegal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *